Aromaterapija za konje

Go down

Aromaterapija za konje Empty Aromaterapija za konje

Objavlja  Andreja on Ned 25 Okt 2009 - 15:12

NA KRATKO O AROMATERAPIJI IN ETERIČNIH OLJIH

Preden se lotimo spoznavanja posameznih eteričnih olj, njihove uporabe in značilnosti, je treba najprej predstaviti splošne značilnosti aromaterapije, njenega izvajanja in nekaterih pravil, ki jih je treba upoštevati tako pri pripravi mešanic kakor tudi pri uporabi.
Aromaterapija je del komplementarne medicine, termin pa se je uveljavil šele v zadnjem času, čeprav je uporaba eteričnih olj prisotna že tisočletja. Ključni element so eterična olja s svojimi aromami in učinkovinami. To so ekstrakti delov rastlin ali njihovih plodov, ki jih pridobivamo s pomočjo destilacije, stiskanja ali ekstrakcije. Prav tako spadajo sem izlužnine, ki jih dobimo z namakanjem zdravilnih rastlin v olju, pri tem pa se izločijo zdravilne učinkovine in eterična olja. Postopek je enostavnejši, zato si lahko izlužnine pripravimo tudi doma.

Aromaterapijo lahko definiramo kot uporabo eteričnih olj za zdravljenje ter tudi za izboljšanje telesne in duhovne vitalnosti. Lahko se izvaja z inhaliranjem ali z nanosom na kožo oz. masažo. Je holističen pristop, kar pomeni, da se pri zdravljenju ne osredotočamo samo na prizadeti del, temveč na celotno stanje. Eterična olja in njihove mešanice pa se uporabljajo tudi v kozmetiki, za razne kopeli, razkuževanje ali enostavno za boljše vzdušje doma. Kadar uporabljamo eterična olja v namen zdravljenja, masaže ali za kozmetiko, jih zmeraj razredčimo v osnovnem olju. To je lahko navadno sončnično, oljčno, mandljevo, jojobovo… Važno je predvsem to, da je hladno stiskano.

Prav tako pa moramo biti z eteričnimi olji skrajno pazljivi. Ne smejo priti v stik s sluznico, prav tako jih ni priporočljivo vdihovati nerazredčenih. Uživati je možno samo razredčena olja nizkih koncentracij in v zelo pičlih odmerkih. Shranjujte jih v stekleničkah iz temnega stekla, ker s plastiko reagirajo in jo razjedajo.

Kako izbirati eterična olja?

Na trgu kroži veliko različnih produktov, ki se prodajajo pod imenom eterična olja, zato moramo biti pri nakupu skrajno previdni. Pravo naravno eterično olje prepoznamo po naslednjih stvareh:

• Polnjeno je v stekleničkah iz temnega stekla z ustreznim kapalom,
• imajo etiketo, na kateri je navedeno ime, latinsko ime, koncentracija in država nastanka,
• če ga kapnemo na robček, mora izhlapeti in ne sme pustiti mastnega madeža,
• če ga kapnemo na roko in pihamo vanj, ne sme dajati učinka hlajenja,
• na etiketi mora biti navedeno, da se lahko uporablja za kozmetiko.

Če ti pogoji niso izpolnjeni, je lahko učinkovanje vprašljivo, vsekakor pa takšnih olj ne smemo uporabljati za masažo ali kozmetiko. Tudi inhaliranje ne bo imelo želenega učinka. V Sloveniji so eterična olja dostopna v navadnih in naravnih lekarnah ter tudi pri nekaterih proizvajalcih. Velja še ena pozornost: eteričnega olja jabolka, kokosa, jagode in podobnega ne obstajajo. To so dišeča olja, ki jih lahko uporabljamo za odišavljanje stanovanja, nikakor pa nimajo zdravilnih učinkov.

Uporaba pri konjih

Nekaj obveznih navodil pred uporabo:

• Pred uporabo preverite reakcijo slehernega olja!
• Razredčite eterično olje v osnovnem olju tako, da kapnete 2 do 3 kapljice v 5 ml osnovnega olja. Mešanica naj ne vsebuje več kot 5 različnih olj.
• Izberite miren čas, ko se bo vaš konj lahko skoncentriral (ne pred hranjenjem ali takoj po hranjenju). Držite odprto stekleničko trdno v dlani pribl. 20 cm od nozdrvi, da se lahko sam približa, če želi. Potem pazljivo opazujte reakcijo in njej ustrezno ravnajte. Konj naj bo prost v zavarovanem prostoru, da se lahko odzove na aromo (se umakne, primakne). Upoštevajte konjev karakter ob njegovi reakciji. Konji bodo želeli aromo pribl. 5 dni, lahko pa tudi od 1 do 2 tedna. Ko jih aroma več ne pritegne, se terapija konča in vidna bi morala biti vsaj drobcena sprememba.
• Znaki močnega zanimanja: dolgotrajno ovohavanje, »smehljanje« (vihanje zgornje ustnice), sledenje aromi po prostoru, konj poskuša oblizniti stekleničko. Mešanico ponudite 2 krat dnevno.
• Znaki zmernega zanimanja: nekaj vdihov, odmikanje in vračanje k steklenički, zmerno razširjene nozdrvi, konja hitro pritegne kaj drugega. Ponudite 1 krat dnevno.
• Brez zanimanja: odmakne se od arome, polaga ušesa, odide. Ne ponujajte olj.

Eterična olja začnejo hlapeti takoj, ko odpremo stekleničko. Molekule se razširijo po zraku in aktivirajo konjeva čutila, preko katerih se potem prenesejo do možganov in v krvni obtok. Vaš konj bo lahko samo z ovohavanjem zapadel v neke vrste trans. V tem primeru mu držite stekleničko dokler se ne odmakne. Če niste prepričani, da konj še zmeraj vdihuje aromo, premaknite stekleničko levo in desno in opazujte reakcijo. Če konj ne sledi steklenički, prenehajte. Če želi oblizniti stekleničko, kapnite drobceno kapljico na roko in mu jo ponudite. Lahko se zgodi, da vam bo konj pokazal, kam naj nanesete olje. Z veseljem mu ustrezite.
Odziv na olje se bo od časa do časa spreminjal, kar je tudi normalno. Lahko pa pričakujete močan odziv na vsaj eno olje. Ta odziv bo vsak dan bolj bledel, dokler ne bo popolnoma izginil. Ko konj za določeno olje ne bo kazal zanimanja vsaj tri dni, mu dajte dvodnevni premor in poskusite znova. Če še zmeraj ne bo odziva, mu olja več ne ponujajte, ker očitno ne čuti potrebe po njem.

Opazujte nozdrvi, saj lahko konj vdihuje majhne količine hlapov, ne da bi opazili. Olja so izredno hlapljiva in prehajajo preko dihal v kri že takrat, ko smo v bližnji okolici odprte stekleničke.

Viri:
Slobodanka POŠTIČ, 2006: A kot aromaterapija. Izola: Meander.
http://www.essentialanimals.com/treatment.htm#HORSES
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Andreja on Ned 25 Okt 2009 - 15:17

DOMAČA »DIŠEČA« LEKARNA

Eterična olja in njihove mešanice se odlično obnesejo kot sredstva za prvo pomoč pri konjih. Zato naj bodo nekateri pripravki zmeraj na dosegu roke. Za mešanje pripravkov in ustvarjanje lastne lekarne boste potrebovali eno izmed osnovnih olj (sončnično, avokadovo, mandljevo, iz pšeničnih kalčkov, korenčkovega semena ali mareličnih pešk), eno izlužnino (najbolj dostopne so izlužnine ognjiča, šentjanževke in gabeza, ki si jih lahko pripravite sami), glino, alkohol, destilirano vodo, jabolčni kis, nekaj temnih stekleničk in pršilk ter škatlice oz. posodice za kreme. Sestavni del pa naj bo tudi fiziološka raztopina, ki jo boste uporabili v primeru, če pride eterično olje v stik s sluznico.

Praske, odrgnine in druge površinske poškodbe
Kadar imamo opravka s površinskimi poškodbami kože, ki ne krvavijo, se najbolje obneseta sivka (Lavandula officinalis) in dišeča pelargonija (Pelargonium graveolens L'Herit. ex. Ait.). V 10 ml osnovnega olja primešajte 2 kapljici eno izmed naštetih olj in z mešanico mažite prasko. Lahko si izdelate tudi mazilo iz voska in olja ter z njim mažete prizadeto mesto. Tako sivka kot pelargonija zelo uspešno spodbujata celjenje in rast dlake, zato naj bosta vedno v bližini.

Rane in vreznine
Tudi tu sta prva pomoč sivka in pelargonija. Kadar konj stakne manjšo rano, ki ne krvavi, lahko uporabimo sivko in eno kapljico direktno nanesemo na rano. Njena prednost je v tem, da razkužuje in ne peče. Pri rani, ki krvavi, je najbolje pustiti, da kri izpere morebitne delce. Potem se lahko poslužimo razpršila za izpiranje ran, ki ga naredimo iz 1 dl destilirane vode in olja pelargonije. Pelargonija deluje tako, da zožuje površinske krvne žilice in tako zaustavi dolgotrajno krvavenje, obenem pa pospešuje celjenje. Stekleničko pred uporabo pretresite in razpršite po rani.
Rane, ki se ognojijo, lahko učinkovito očistimo s kapljico čajevca (Melaleuca alternifolia L.), ki jo čez noč nanesemo na rano, prekrijemo z gazo in na rahlo povijemo. Gaza bo vpila gnoj, ki se bo začel izločati, zjutraj pa bo rana čista in suha.
Opozorilo: Če je rana zelo velika in zahteva veterinarsko oskrbo, je opisani postopek zgolj prva pomoč, dokler ne prispe veterinar.

Piki mrčesa
Srbečico, ki jo povzročajo piki mrčesa, najlažje blažimo z aloe vero. Čeprav slednja ne spada v področje aromaterapije, je vseeno izvrstno sredstvo z izjemnim učinkom. Najboljša pot je, da imate rastlino doma in lahko njen sok nanesete direktno. Samo odtrgajte list in podrgnite po srbečem mestu. V nasprotnem primeru lahko brez skrbi uporabite aloe vera gel, vendar bodite pazljivi pri sestavi. Pri manj kvalitetnih gelih se lahko zgodi, da srbečice ne boste odpravili, ampak bo kakšna umetna sestavina povzročila celo alergično reakcijo.
Od eteričnih olj pridejo v poštev sivka, čajevec ali nemška kamilica (Matricaria recutita), ki jih vmešamo v glino ter kot oblogo nanesemo na mesto pika.

Poškodbe tetiv, boleče mišice in krči
Dobro poznan pristop z glino lahko obogatimo še z eteričnimi olji. Glina naj bo topla, saj bo tako širila krvne žilice, s čimer se izboljša pretok krvi, ki je bistvenega pomena pri zdravljenju. Poškodbe tetiv lahko poleg veterinarjevega pristopa še dodatno blažimo z oljem perlargonije, grenivke (Citrus paradisi L.), ingverja (Zingiber officinale L.), ciprese, rmana (Achillea millefolium L.), smilja (Helichrysum italicum (Roth.) Guss.), rožnega lesa (Aniba rosaeodora Ducke), navadne dobre misli (Origanum Vulgare L.), lovorja (Laurus nobilis L.), ki jih primešamo glini. Našteta so predvsem olja, ki so dobro zastopana na slovenskem trgu. Ista olja lahko uporabite tudi v pripravkih za masažo, ki pomaga sproščati mišične krče in odpravlja bolečine v mišicah.

Pri uporabi bodite pazljivi, da eterična olja ne bodo prišla v stik s sluznico. Če se to zgodi, prizadeto mesto dobro izperite s fiziološko raztopino. Poudarjam, da je treba kljub izjemni učinkovitosti eteričnih olj ob resnejših poškodbah ali boleznih obvezno poiskati strokovno veterinarsko pomoč. Eterična olja naj predstavljajo prvo pomoč ali dopolnilno terapijo, ne pa zdravljenja resne in zapletene bolezni.

Vir: Slobodanka POŠTIČ, 2006: A kot aromaterapija. Izola: Meander.
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Jelena on Tor 24 Nov 2009 - 9:11

Ako vas bas nesto posebno zanima o aromaterapiji za konje pitajte. Ja sam aromaterapeut za konje.

Jelena

Število prispevkov : 6
Join date : 24/11/2009

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  matju™a on Tor 24 Nov 2009 - 11:36

Ti kar veselo podeli svoje izkušnje z nami Aromaterapija za konje Icon_sunny !Dobrodošla Aromaterapija za konje Icon_flower

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Jelena on Tor 24 Nov 2009 - 11:54

Moze hvala, pisem uskoro. Hvala na dobrodoslici. Very Happy

Jelena

Število prispevkov : 6
Join date : 24/11/2009

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Andreja on Tor 24 Nov 2009 - 12:01

Jelena je napisal/a:Ako vas bas nesto posebno zanima o aromaterapiji za konje pitajte. Ja sam aromaterapeut za konje.

Mene zanima vse! Tako da če boš imela čas, samo piši. Smile
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  pastirček on Tor 24 Nov 2009 - 15:21

Jelena je napisal/a:Moze hvala, pisem uskoro. Hvala na dobrodoslici. Very Happy


Razpiši se srce!! Aromaterapija za konje Icon_biggrin Komaj čakam Aromaterapija za konje Icon_jokercolor
pastirček
pastirček

Število prispevkov : 302
Join date : 24/12/2008
Age : 61

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Jelena on Čet 6 Maj 2010 - 15:45

Nazalost nisam dugo pisala ali evo malo uvoda. Aromaterapija za konje donosi konjima najbolje iz prirode u koncentriranom obliku. Znaci mi donosimo prirodu njima i dajemo im priliku da sami odaberu kako ce se lijeciti. Etericna ulja koja se koriste su visoke koncentracije i cijela srz biljke je sadrzana u njima. Mnogi problemi se uspjesno rjesavaju sa aromaterapijom psihicki i fizicki problemi. Za one koje vise zanima nesto specificno samo pitajte...

Zao mi je ali neznam pisati slovenski pa se nadam da me razumijete. Crying or Very sad

Jelena

Število prispevkov : 6
Join date : 24/11/2009

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Andreja on Čet 6 Maj 2010 - 16:10

Ni problema. Mnogi tukaj ne znamo hrvaško, ampak sem prepričana, da se bomo z malo truda vsi razumeli.

Imam pa res eno vprašanje, ki me že nekaj časa bega. Zanima me, kako je z uživanjem et. olj? Tukaj se mnenja namreč kar delijo: nekateri pravijo, da se lahko razredčeno olje uživa v manjših količinah (npr. par kapljic), drugi spet pravijo, da se to ne sme. Sicer ni to toliko problematično pri konjih, bolj me skrbi za mačke in pse, sploh če lahko rano dosežejo in ližejo. Se ti zdi, da bi lahko bilo razredčeno olje ob zaužitju škodljivo?
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  mateja on Pet 7 Maj 2010 - 0:07

Andreja je napisal/a:bi lahko bilo razredčeno olje ob zaužitju škodljivo?

Po moje da dokler govorimo o malih količinah (npr. pes, ki liže rano), da ni večje panike. Konec koncev se v prehrani ljudi eterična olja kar uporabljajo (popularni so recimo razni medi z vmešanim et. olji, tudi uporaba pri kakšnih sladicah). Tudi jaz, kadar se mi zdi da mi malo pada odpornost, si zmešam v kozarec vode eno žlico medu in 2-3 kapljice et. olja limone.

Bi pa znalo biti odvisno tudi od vrste olja; vem, da je ene par et. olj rahlo toksičnih (ne vem na pamet katera), in ta bi morda znala povzročati kakšne neprijetosti. Tudi kakšno močno dražilno olje verjetno ni najboljše za uživanje. Po drugi strani pa se mi uživanje olj iz rastlin, ki jih tudi sicer jemo, ne zdi problematično (npr. citrusi, zelišča kot so meta in sivka, ipd), tudi za živali ne. Govorim seveda o občasnih mikro-količinah Aromaterapija za konje Icon_wink .

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Aromaterapija za konje Empty Re: Aromaterapija za konje

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu