Jaime Jackson

Go down

Jaime Jackson Empty Jaime Jackson

Objavlja  Andreja on Sre 3 Mar 2010 - 13:43

Ker bodo v sekciji Prispevki in literatura prihajali novi Jacksonovi prevodi, bom zaenkrat tisto temo zaklenila, debatira pa se lahko tukaj. Na koncu bosta obe temi združeni. Smile
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Jaime Jackson Empty Re: Jaime Jackson

Objavlja  zelenka on Sre 3 Mar 2010 - 14:12

O pridna, Pastirica.

Mi je najbolj padel v oči tale odstavek:
Bodite pazljivi, da je »zbranost« - v osnovi naravno centriranje oziroma proces uravnoteženja z velikim pomenom za vse naravne jahače in njihove konje - mentalno povezana z neobičajnim, kot nasprotujoče si od običajnega gibalnega obnašanja. To je zelo pomembna razlika in jo moramo obravnavati vsi, ki se ukvarjamo s konji: Ne moremo pričakovati od konj, da se zberejo, če iz njih ne izvabimo neobičajnega gibalnega impulza. Moje mnenje je, da velika večina domačih konj šepa ravno na podlagi tega, ker konjski navdušenci niso sposobni izraziti tega občutka, še posebej kadar prvič zlezejo v sedlo. Rezultat je to, da so konji pogosto, navkljub velikemu tveganju za njihova telesa, prisiljeni izvajati neobičajne naloge brez prednosti naravno zbranih teles.

Lahko bi se malo bolj poglobili, a?
zelenka
zelenka

Število prispevkov : 1687
Join date : 22/04/2008
Kraj : Primorska

Poglej uporabnikov profil http://barefoot.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Jaime Jackson Empty Re: Jaime Jackson

Objavlja  Andreja on Pet 5 Mar 2010 - 22:00

Prestavljam svoj post. Smile

-----------
Sem sicer želela počakati še na par prevodov in potem vse svoje razmišljanje strniti v en "esej", ampak je stimulacija prevelika.

Moram reči, da mi je članek izjemno všeč. Razmišljanja, ki jih spremljam na različnih koncih, se naenkrat začenjajo prepletati. Predvsem pa opažam, da vedno več ljudi govori o isti stvari, le vsak s svojimi besedami.

Jacksonov članek ne govori o količini ampak o načinu gibanja. Vsi vemo, da noben udomačen konj nima na razpolago takšnih prostranstev kot jih imajo prostoživeči. Sama si niti najmanj ne domišljam, da imajo moji konji dovolj gibanja za vzdrževanje vseh potrebnih funkcij in struktur s tem, ker imajo 24 ur na dan in 365 dni letno na voljo odprta vrata in izpust. To je dovolj za kvalitetno življenje, ne pa za fizični razvoj, ki ga dosegajo njihovi prostoživeči sovrstniki. Zato konje tudi jahamo/vozimo. Da bi se vsaj približali potrebni količini gibanja.


Sama razberem iz članka ravno vprašanje, ki pa (verjetno z namenom) ni izpostavljeno: kako gibati konja, da ga bomo pri tem čim manj ovirali in v najmanjši meri ogrožali njegovo zdravje?

Tukaj Jaime lepo opredeli, čemu kaj služi. Konji za premikanje s točke A na točko B ne potrebujejo zbranosti, ker bi bila to zgolj potrata energije. Zbranost v pravem pomenu besede pride na plan v nevsakdanjih situacijah. Predvsem pa morajo imeti zanjo vzrok, ki sproži takšno zbrano gibanje. Pri prostoživečem konju je to bodisi borba bodisi dvorjenje, lahko je enostavno le preplah in z njim pogojen beg. Kakšen vzrok za zbrano gibanje pa naj bi imel domač konj v maneži in pod jezdecem? S konjevega vidika ni popolnoma nobene potrebe po zbranosti. In tak sorazmerno "nemotiviran" konj pod jezdecem opravlja kretnje in gibe, za katere bi se njegov prostoživeči kolega poslužil zbranosti, kar posledično bistveno zviša tveganje za poškodbe. Zbranost namreč ni samo delovanje hrbtnih mišic, ampak aktivacija vseh skupin mišic, ki so potrebne za zdravo gibanje. In žal vse prepogosto vidimo konje, ki opravljajo zahtevne naloge povsem pasivno brez prave notranje energije, ali še huje - iz strahu in s popolno zategnjenostjo. Takšno delo lahko vodi zgolj do poškodb, težko pa do fizično sposobnega konja. To pa je sporočilo, ki ga sama razberem iz članka: opozoriti bralca, da pot do zbranosti ni zgolj "tlačenje" maneže.

O mojih osebnih pogledih na jahanje in zbranost pa ob naslednjih člankih.


Nazadnje urejal/a Andreja Tor 16 Mar 2010 - 13:08; skupaj popravljeno 1 krat
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Jaime Jackson Empty Re: Jaime Jackson

Objavlja  pastirica on Tor 16 Mar 2010 - 12:19

Ja, Jaime marsikaj obdela zelo na dolgo in počez - v nadaljevanjih sledijo še podrobnejše razlage tega, kako naj bi mi uporabili to znanje, da izboljšamo kvaliteto našega dela s konji, torej treniranja. Se opravičujem, če sem malo počasna pri prevajanju, vendar moram malo pojamrat, da se tale Jackson ne prevaja ravno z lahkoto, čeprav sem sama tekst preštudirala že dvakrat, ampak stavke postavlja tako kompleksno.... Jaime Jackson Drunken_smilie in pa saj veste kako je če si ves dan zunaj s konji pa ti potlej računalnik ne diši prav zelo.

Na koncu knjige opisuje tudi naraven način ježe in dejansko vstavlja zelo pomembne citate Podhajskyga, Xenophona in drugih prvakov dresure ter jih primerja z lastnimi ugotovitvami. Tako da, ko bodo prevodi sedli skupaj, bo to zelo zanimiv in kompleksen študij. Med drugim mi je všeč ravno zato, ker med drugim ( po mojem ) zbija tudi tisti mit o tem, da obstajajo klasični in kako bi temu rekla, sodobni, če hočete naravni načini treniranja konj - kot na primer, ko se je tako moderno rangirat med "Parellijevce" in tiste, ki ne delajo Parellija... Jaime Jackson Icon_razz No ja, nihče ne bo šel govorit:"...jaz sem pa "Xenophonovec"..." pa čerav ne boste vrjeli kako sodoben je - še barefoot bi absolutno zagovarjal, hi hi hi! Skratka, lepo se da razbrati, kakšna je baza za naše delo s konjem, ne glede na to kaj se počne z njim. Kako prodreti v njegov svet in preplesti fizično in psihično delo v pravem ravnovesju. Me veseli da je padlo na plodna tla in vam želim čim več užitka ob branju! Jaime Jackson Icon_cheers
pastirica
pastirica

Število prispevkov : 98
Join date : 12/07/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Jaime Jackson Empty Re: Jaime Jackson

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu