čipiranje

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Go down

čipiranje Empty čipiranje

Objavlja  mateja on Pon 31 Maj 2010 - 14:23

Tako kot vsak tujek v telesu, tudi čip lahko izzove razne neželene reakcije, od potovanja o telesu do raka. Poleg tega čipi (radiofrekvenčna identifikacija - RFID) oddajajo še elektromagnentno valovanje, kar je sploh "super".

(RFID sistem sestavljata oddajnik (tag) z mikročipom in anteno ter čitalec (reader) z anteno. Čitalec oddaja elektromagnetne valove pri določeni frekvenci. Antena oddajnika je uglašena na to frekvenco, torej lahko sprejema valove čitalca. Pasiven RFID oddajnik dobi energijo za napajanje mikročipa neposredno iz valov, ki jih ustvari polje čitalca. Mikročip nato na podlagi informacije, ki jo nosi modulira valove, ki se odbijejo nazaj do čitalca, ta pa jih pretvori v digitalno obliko. Nizke frekvence imajo načeloma najkrajši domet (do 30 cm), vendar laže predrejo skozi tekočino in viskozne snovi.)

Zdaj ko so nas poleg obveznega čipiranja psov osrečili še z obveznim čipiranjem konjev (razen, če se odločite za gensko analizo), je tole branje kar aktualno:

tole: http://www.antichips.com/cancer/albrecht-microchip-cancer-full-paper.pdf je celotno 52-stransko poročilo s pregledom študij o možnih posledicah čipiranja (rakavi tumorji)

tole: http://www.antichips.com/cancer/albrecht-microchip-cancer-synopsis.pdf pa je krajši 5-stranski povzetek zgornjega poročila.

Še kratek izsek:

The report evaluates eleven articles previously published in toxicology and pathology journals. In six of the articles, between 0.8% and 10.2% of laboratory mice and rats developed malignant tumors around or adjacent to the microchips. Two additional articles reported microchip-related cancer in dogs. See Original Research Articles section below for details.

In almost all cases, the malignant tumors, typically sarcomas, arose at the site of the implants and grew to surround and fully encase the devices. These fast-growing, malignant tumors often led to the death of the afflicted animals. In many cases, the tumors metastasized or spread to other parts of the animals. The implants were unequivocally identified as the cause of the cancers.

p.s. če imate psa ali konja čipiranega in ga cepite, pazite, da mesto cepljenja ne bo blizu mesta, kjer je čip.

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Damjan S. on Čet 3 Jun 2010 - 18:04

Tukaj je šlo pa malo čez rob... čipiranje Kopfschuettel Navajanje podatkov s strani, ki že v samem imenu nosi besedico ANTICHIPS kot relevantnih, je milo rečeno neokusno. Stran in zapisi na njej so pač namenjeni prepričevanju že prepričanih!!! Obstaja pa tudi druga plat...
Potemtakem tudi vsi ostali implanti (vsadki), kot so srčni vzpodbujevalniki, zobne zalivke, vijaki, ploščice in cirklažne žice, "umetni" kolki, kolena, itd., povzročajo najhujše možne oblike umiranja, vključno z razpadanjem pri živem telesu in kar je še ostalih tovrstnih, strah zbujajočih in grozo povzročajočih psevdo-dejstev, ki zemljane navdajajo z groznim občutkom lastne nepomembnosti...
Pri kirurških sanacijah zlomov kosti se tudi pri konjih porabi znatna količina kovine, ki povzroči bistveno več škode, kot koristi??? Pa bi se ob tem rad izognil kotaljenju bučk iz naslova raznoraznih sevanj. GSM aparat, ki ga jezdec nosi v žepu, med ježo seva n-krat bolj kot nek mikročip pod konjevo kožo. Pa se nihče ne živcira prav dosti zaradi tega. Zakaj že? In seveda, bazne postaje, radijski oddajniki, konec koncev daljinsko upravljani mehanizmi vseh vrst... sevajo tudi v hleve, na pašnike, v izpuste... Pa se nihče ne živcira prav dosti zaradi tega. Zakaj že?
Zdaj pa bi želeli iz označevanja konj z mikročipi narediti katastrofo apokaliptičnih razsežnosti. Zakaj že?
Sodobna tehnologija je končno prišla na stopnjo, ko lahko z mikročipi živali označimo na minimalno boleč (v primerjavi z žigosanjem) način. Mikročip kot tak, je strašljiv bolj ali manj le v polju nepoznavanja/apriori nasprotovanja. Dejansko je v celoti nenevaren, v velikosti dolgozrnatega riževega semenca obstajajoč, s kristalnim steklom zalit skupek bakrenega mikronavitja. Ponekod po svetu imajo na ta način označene celo določene skupine ljudi (???), pa ni od tega še nihče kar preminil v strašanskih mukah.
Tam nekje od l. 2003 naprej, vsako leto vidim veliko (preko tisoč) živali (psov in mačk), ki so označene z mikročipi (profesija pač). Pa doslej še niti ena ni obolela za strašno "mikročipijazo", kaj šele, da bi od tega kar kapitulirala.
V konjevih 10 do 20 letih življenja je možnost za razvoj nekih težav, kot posledica prisotnega mikročipa, res minimalna, takorekoč zanemarljiva. Če pa z mikročipom označimo že starejšo žival, pa sploh... Se pa na ta način vsaj z gotovostjo ugotovi istovetnost živali. V bistvu se z novim pravilnikom o označevanju konj predvsem krajšajo peruti raznoraznim konjskim mešetarjem, ki jih je pri nas še vedno zaznati v nezanemarljivem številu.
Za koga se torej borimo, če nasprotujemo označevanju z mikročipi?


Nazadnje urejal/a Damjan S. Čet 3 Jun 2010 - 22:15; skupaj popravljeno 1 krat
Damjan S.
Damjan S.

Število prispevkov : 232
Join date : 23/02/2010
Age : 42
Kraj : ljubljansko barje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Uncas on Čet 3 Jun 2010 - 18:51

Tokrat moram reči, da se strinjam z Damjanom. V svoji živalovarstveni karieri sem dala čipirat že na stotine živali - od psov, mačk, do konj pa še pri eni nisem srečala zablodelega čipa ali kakih drugih težav. V nasprotno me bo mogoče prepričalo nekaj raziskav neodvisnih inštitucij, ki bi dokazovale, da je mikročip v današnjem svetu (ko seva že tud kamen ob cesti) res taka peklenska naprava. Pa ko bomo tisti, ki se ukvarjamo s problematiko, in ki nam permanentno označevanje živali (ki je dejansko manj boleč od žigosanja ali tetoviranja) olajšuje delo, začeli srečavati težave zaradi mikročipov.
Ekstremizma ne prenašam, res. Tudi na živalovarstvenem področju ne.

_________________
Mitakuye Oyasin

"It is the shoe, not the road, that hurts the horse." (Longmans, Green & CO; 1880)

www.fizioterapija-bole.si
Uncas
Uncas

Število prispevkov : 1962
Join date : 22/04/2008
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://www.myspace.com/vran_uncas

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  zelenka on Čet 3 Jun 2010 - 19:03

Menim, da prednosti čipiranja odtehtajo morebitne možnosti razvoja bolezni pri živalih. Npr. če bi bili vsi psi v Sloveniji čipirani, kot bi morali biti, ne bi bilo težav s prepolnimi zavetišči, saj bi bil vsak lastnik kaznovan zato, ker je žival odvrgel. Tako pa ne vemo, čigavi so vsi tej psi, ki so padli na breme družbe. Da ne omenim mačk.
zelenka
zelenka

Število prispevkov : 1687
Join date : 22/04/2008
Kraj : Primorska

Poglej uporabnikov profil http://barefoot.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  _Dakota_ on Pet 4 Jun 2010 - 9:01

tudi jaz sem absolutno za čipiranje, in ne razumem, zakaj delajo nekateri lastniki konj iz tega celo galamo? saj je večina psov in mačk tud čiirana, pa nisem slišala še za en primer, ko bi bilo kaj narobe? čipiranje Icon_rolleyes hvala bogu da se živali na tak neboleč in nevtralen način označi (ali naj jih raje še naprej žigosajo kot v srednjem veku??), saj preprodaja živali (moram priznati da sem glede tega področja bolje osveščena pri psih, pri konjih misim da še ni tako kritično, ali pač??) postaja prava epidemija čipiranje Icon_mad res ne razumem. pse čipirat, konje pa ne? zakaj že? čipiranje Icon_rolleyes

_Dakota_

Število prispevkov : 48
Join date : 25/07/2008
Age : 31
Kraj : primorska

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  marko100 on Pet 4 Jun 2010 - 11:19

Damjan zadel si žebljico na glavico.
marko100
marko100

Število prispevkov : 350
Join date : 06/11/2008
Age : 38

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Pet 4 Jun 2010 - 13:47

Uf, kakšen odziv. Najbrž bi mogla dati malo "spremljevalnega teksta", ne samo linka čipiranje Icon_wink .

Torej, moje stališče:
Ali mislim, da živali kar vsepovprek umirajo in zbolevajo zaradi čipov? Ne, seveda ne, daleč od tega. Vendar pa, čip JE tujek, in vsak tujek nosi s seboj potencialne težave. Če tujek oddaja kakšno valovanje, še toliko bolj. Ja, obstaja še mnogo hujših stvari od čipa, ampak to ni point tukaj.
To so minus točke, plusi pa so seveda lažja sledljivost živali, lažje je najti lastnike izgubljenih živali, itd. Ne zanikam teh pozitivnih strani, ki so seveda precej močne. Fino pa je, če se vsaj omeni, kje bi lahko bili potencialni problemi ali kje zadeve niso preveč raziskane. Ok, mogoče je moj prvi post res malo prepotenciral zadevo, vendar me zelo moti, da se pri vseh možnih posegih in postopkih vedno navaja "zadeva X je 100% varna, neškodljiva, dobro raziskana, blabla". Vsaka stvar ima pluse in minuse. Lahko so plusi zelo veliki in minusi zelo majhni ali celo zanemarljivi, vendar pa je še vedno (ali bi moralo biti) pri vsaki stvari na strani posameznika, da pretehta in se odloči ali bo neko stvar uporabljal ali ne.

In počasi pridemo do tega, kaj mene žre pri čipih (in podobnih zadevah)... Zakonsko obvezen poseg v telo, po možnosti brez alternativ (ok, pri konjih je - genska analiza - ne vem kako je pri psih, ovratnica z značko mislim da ne šteje več?). To pa je nekaj, proti čemer sem absolutno, vedno in apriori proti. Pravica do absolutnega odločanja o lastnem telesu (ali telesu tistih pod mojo oskrbo - živali, otroci) je za moje pojme najbolj temeljna pravica sploh in NI argumenta, ki bi me prepričal, da se odpovem tej pravici (no, v praksi je ta pravica dokaj okrnjena, nenehno pa se teži k še večji okrnitvi).

Povzetek čipiranje Icon_smile :
- čip (ali katerakoli druga stvar) kot ena izmed možnosti? Super, krasno, go for it.
- čip (ali katerekoli druga stvar) kot zakonsko obvezno za vse? Ekstremno in ekstremistično proti.


p.s. Damjan, "neokusno" in "čez rob"? Stran je resda anti-čip, toda študije, ki jih navajajo, so "normalne" študije, objavljene v strokovnih publikacijah:1.) Le Calvez et al., 2006: Subcutaneous microchip-associated tumours in B6C3F1 mice: A retrospective study to attempt to determine their histogenesis. Experimental and Toxicologic Pathology. 2006;57:255--265.
2.) Vascellari, Melchiotti, & Mutinelli, 2006: Fibrosarcoma with typical features of postinjection sarcoma at site of microchip implant in a dog: Histologic and immunohistochemical study. Veterinary Pathology. 2006;43:545--548.
3.) Vascellari et al., 2004: Liposarcoma at the site of an implanted microchip in a dog. The Veterinary Journal. 2004;168:188--190.
4.) Elcock et al., 2001: Tumors in long-term rat studies associated with microchip animal identification devices. Experimental and Toxicologic Pathology. 2001;52:483--491.
5.) Blanchard et al., 1999: Transponder-induced sarcoma in the heterozygous p53+/- mouse. Toxicologic Pathology. 1999;27(5):519--527.
6.) Palmer et al., 1998: Fibrosarcomas associated with passive integrated transponder implants. Toxicologic Pathology. 1998;26:170.

Seveda obstajajo tudi študije, ki niso našle problemov s čipi.


Nazadnje urejal/a mateja Pet 4 Jun 2010 - 14:53; skupaj popravljeno 2 krat

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Uncas on Pet 4 Jun 2010 - 13:57

Ni problem, Mateja!

Poskrbi, da bodo vsi lastniki živali odgovorno skrbeli za njih, potrebe po čipu ni več - problem rešen.

_________________
Mitakuye Oyasin

"It is the shoe, not the road, that hurts the horse." (Longmans, Green & CO; 1880)

www.fizioterapija-bole.si
Uncas
Uncas

Število prispevkov : 1962
Join date : 22/04/2008
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://www.myspace.com/vran_uncas

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Pet 4 Jun 2010 - 14:04

Še en problem zakonsko obveznega čipiranja (ki je za moje pojme mnogo hujši in bolj realen od morebitne bolezni): začne se s psi, konča se z ljudmi. Argumenti, zakaj je neko populacijo (živalsko ali človeško) treba čipirati za "splošno dobro" (ali kako drugače skrajno povečati nadzor), se pa vedno najdejo.

p.s. ja, zavedam se problema neodgovornih lastnikov psov in ga ne podcenjujem. In ne, ne poznam optimalne rešitve.

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  matju™a on Pet 4 Jun 2010 - 14:50

V sebi mam okoli 100 kovinskih delcev, tako da nimam nič proti čipiranju čipiranje Icon_sunny Tujkov več kot preveč..
Kar pa se tiče podatkov na čipu pa...big brother te tako ali tako že gleda.. čipiranje Icon_twisted red mora bit. zaradi enormnega števila podatkov se mi zdi smiselna rešitev.

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  hell on Pet 4 Jun 2010 - 23:44

Ok, nisem nek poznavalec vsega tega, ampak če se že govori o sevanju, valovanju... Jaz se bi prvo vprašala, od kod pravzaprav čip dobi energijo za valovanje (z izjemo tistih 5 minut slave 1x v življenju). Deluje podobno, kot računalnik, seveda na veliko enostavnejši način. Je tujek pod kožo, ki pač nosi podatke (matematika--> matrike, determinante...), naprimer 001101010 itd., katere s čitalcem (al kakor koli se že to imenuje), pretvorimo v nam razumljive črke.
Problem bi lahko nastal, če je žival alargična na kovino v čipu. Ampak ni bojazni, saj je obdan s steklom. Da bi pa ta minimalistični čip vplival na zdravje, v primerjavi s televizorjem, računalnikom, mobijem, mikrovalovno pečico... pa khm, stvar prepričanja Smile
Če gledamo v dobrobit živali; pomoje bi mogli biti čipi obvezni za vse pse, konje, mačke, dihurje... brez kakršnih koli genskih raziskav in drugih "alternativ". Seveda pa tak zakon tudi upoštevati.

hell

Število prispevkov : 74
Join date : 15/09/2009

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Sob 5 Jun 2010 - 0:19

Uh, tule sem pa res čisto v manjšini. Jah no, kaj hočemo, ne moremo se v vsem strinjati čipiranje Icon_smile .

Priznam pa, da me preseneča, da se zakonsko obvezni posegi v telo nikomur ne zdijo problematični??? Pri tem je dejanska raven škodljivosti popolnoma irelevantna, gre za načelno vprašanje in najbolj temeljno pravico (pa tudi določena mera škodljivost glede na navedene študije vendarle obstaja).
Dejansko je čisto vseeno, za kakšen poseg gre (čipi, cepljenje, zdravila, ali pa če bi npr. vsakemu predpisali uživanje dveh jabolkov na dan, nima veze), vsak zakonsko obvezen poseg v telo je problematičen in nesprejemljiv.

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  matju™a on Sob 5 Jun 2010 - 9:16

Mislim, da si alergična na "zakonske" obligacije. Dokler je kao prostovoljno, ni blema, čim je obvezno, pa vrže kar nekaj ljudi v luft. Za vzpostavitev reda pač je nujno nekatere stvari "požret", kar je v interesu množice in splošnega zdravja in zlorab pa..tako je.

Sicer sem za demokracijo, a kar je preveč , je preveč.Ljudje obrnejo to stanje v samo svojo korsit, (beri:pravice), dolžnosti pa se izgubijo...Ponavadi vodi to v anarhijo..
Joj, res ne mislim osebno tebe, ampak na sploh.. čipiranje Icon_sunny

Mam pač rada red, možnost izbire ni vedno najboljša izbira...

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Sob 5 Jun 2010 - 10:22

To, da sem alergična na zakonske obligacije, sploh če se tičejo telesa, je čisto res čipiranje Icon_wink .

No, še (predvidoma) zadnji vpis, potem vam bom dala mir (mogoče) čipiranje Icon_smile . Ste vsi zelo vehementno skočili po meni, kako je čip krasna stvar in kako ni nikakršnih negativnih učinkov (kaj se pravzaprav grem in kako si sploh drznem dvomiti), vendar pa tako enostavna svtar vendarle ni.

Le Calvez et al.: Subcutaneous microchip-associated tumours in B6C3F1 mice: A retrospective study to attempt to determine their histogenesis. Experimental and Toxicologic Pathology. 2006;57:255--265.
v študiji je bilo vsega skupaj uporabljenih 1.260 laboratorijskih miši. Rakavi tumorji na mestu čipa (pripeti na čip ali zaraščeni okoli), so se razvili pri 4.1% miši. Študija je potekala v treh etapah, vsakokrat so bile miši razdeljene v več skupin (kontrolno in tiste, ki je poleg čipa dobivala še kemična sredstva; rak se je pojavil tudi pri kontrolni skušini, ki ni bila dodatno tretirana). Prva etapa: 550 miši, rakavi tumorji so se razvili pri 6.2%. Druga etapa: 600 miši, rakavi tumorji so se razvili pri 2.3% miši. Tretja etapa: 110 miši, rakavi tumorji so se razvili pri 3.6%. Pri tej tretji etapi niso uporabili nobenih dodatnih sredstev, samo čip. Skupni rezultat vseh treh etap: 1.260 miši, od tega 4.1% rakavih tumorjev. Študija je potekala 2 leti. Pri 19% rakavih primerov je čip migriral v druge dele telesa. Študija je bila izvedena v MDS Pharma Services v Franciji. Uporabljeni so bili čipi BioMedic Data Systems Inc (hermetično zaprti v stekleno kapsulo, 12 mm dolžine in 2 mm premera).

Elcock et al.: Tumors in long-term rat studies associated with microchip animal identification devices. Experimental and Toxicologic Pathology. 2001;52:483--491.
študija je trajala 2 leti, uporabili so 1.040 podgan. Rakavi tumorji na mestu čipa (vsi so se zarastli okoli čipa), so se razvili pri 0.8% podgan. Študijo je izvedla Laura Elcock, uslužbenka Bayer Corporation, Kansas. Uporabljeni so bili čipi BioMedic. Rezultat: 1.040 podgan, od tega 0.8% rakavih tumorjev.

Blanchard et al.: Transponder-induced sarcoma in the heterozygous p53+/- mouse. Toxicologic Pathology. 1999;27(5):519--527.
študija je trajala 6 mesecev. Rezultat: 177 miši, od tega 10.2% rakavih tumorjev okoli čipa. Študija je bila izvedena na Department of Toxicology and Safety assesments, Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, Ridgefield. Uporabljeni so bili čipi BioMedic.

Palmer et. al.: Fibrosarcomas associated with passive integrated transponder implants. Toxicologic Pathology. 1998;26:170
študija je trajala 2 leti. rezultat: 800 miši, od tega 2% rakavih tumorjev na mestu čipa. Znamka čipa ni navedena. Študija je bila izvedena v Covance laboratories inc, Wisconsin.

Tillmann et al: Subcutaneous soft tissue tumours at the site of implanted microchips in mice. Experimental and Toxicologic Pathology. 1997;49:197--200
študija je trajala celo življenje miši. Rezultat: 4.279 miši, od tega 0.8% rakavih tumorjev. Izvedena je bila na Institute of experimental pathology, Hannover medical school, Nemčija. Uporabljeni so bili čipi BioMedic.

Vascellari et al.: Fibrosarcoma with typical features of postinjection sarcoma at site of microchip implant in a dog: Histologic and immunohistochemical study. Veterinary Pathology. 2006;43:545--548.
Proučili so 9-letnega buldoga, ki je rakav tumor razvil 7 mesecev po vstavitvi čipa (tumor je bil pritrjen na čip). Hkrati je bil cepljen na isto mesto. Raziskovalci so menili, da je tumor povzročil bodisi čip bodisi cepivo bodisi oboje (niso mogli ugotoviti natančnega vzroka). Kuža je bil sicer zdrav. Uporabljen je bil čip Digital Angel. Študija je bila izvedena na [size=11][size=12][size=12]Instituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie at Viale dell’Universita in Legnaro, Italy[/size][/size][/size].

Vascellari et al: Liposarcoma at the site of an implanted microchip in a dog. The Veterinary Journal. 2004;168:188--190.
Proučili so 11-letnega mešanca, ki je rakavi tumor na mestu čipa razvil 19 mesecev po vstavitvi čipa. Tumor se je razrasel okoli čipa. da je tumor rakav, je pokazala šele miksroskopska analiza (pes razen manjše bule ni kazal nobenih znakov, krvni testi so bili normalni). Čip je bil znamke Digital Angel. Študija je bila izvedena na Instituto Zooprofilattico, Italija.


Povzetek: glede na rezultate navedenih študij se deleži rakavih obolenj na mestu čipa (tumorji pritrjeni na čip ali razraščeni okoli njega) gibljejo med 0.8% in 10.2%. Malo? Srednje? Veliko? Sprejemljivo? Nesprejemljivo? Stvar presoje in zornega kota. Se najdejo tudi študije, ki niso odkrile problemov s čipi. Toda to še vedno ne zanika rezultatov zgornjih študij. najmanj, kar bi si čip zaslužil, so nadaljne raziskave.


Je tole dovolj "znanstveno"? Ali se bo komu tudi navajanje teh študij zdelo "neokusno" in "čez rob"?

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  matju™a on Sob 5 Jun 2010 - 11:36

eeeeh, Mateja...preveč obremenjujoče..verjetno je sedenje pred compom precej bolj nevarno...da o kožnem raku ne zgubljam besed...

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Uncas on Sob 5 Jun 2010 - 11:50

Sem že hotela utihnit v tej temi, ampak ne...

Se je treba z glavo v zid zaletavat

Tule nas je aktivnih par, ki imamo stikov z več živalmi kot svojimi razvajenimi kavčarji, pa še nihče od nas ni v praksi našel ene živali s težavami zaradi čipa. S tem avtomatiš odpade tista o fenomenalnih 10% (ker govorimo v mojem primeru o stotinah in v damjanovem o tisočih živali). In če bi srečala eno žival, ki ima težave zaradi čipa, bi bila še vedno zagovornica čipiranja. Pa ne samo jaz - tudi vsi ostali živalovarstveniki, ki nam je prekleto mar za živali. Ali želiš reči, da nam ni mar? Da namerno ogrožamo živali, ki jim hočemo pomagati? Da smo preneumni?

Če hočeš, najdeš argumente in protiargumente za vsako stvar. Praviš, da ni daleč do čipiranja ljudi in da se vedno najde pozitivne argumente za stvar, ki jo hočeš argumentirati. Kar bi si lahko interpretirali, da smo neumna raja, ki padamo na vse, kar nam rečejo? Včasih je fajn če človek malo pomisli, preden piše...

Naj jaz podam eno statistiko, v kateri je "majčkeno" večje število živali kot v zgornjih navedkih. '00 so v Sofiji v Bolgariji začeli s programom lovljenja in ubijanja psov. Ob začetku "projekta" je bilo v mestu okoli 20.000 prostoživečih psov (štetje je izvedla akademija za znanost - torej neodvisno telo). Veliko teh psov je že bilo posteriliziranih in označenih z ovratnicami, a lovci so z izgovorom, da niso označeni (potem, ko so jim ovratnice sneli), lovili tudi te. Od '00 do ''06 so pobili ca. 10.000 psov letno. Štetje je potekalo vsake 2 leti. Število: 20.000 ob vsakem štetju. Skupno je bilo pobitih 70.000 psov.
'06 so začeli s programom lovljenja, ster/kastr, čipiranjem in vračanjem v okolje. Junija '07 (sem bila ravno tam, ker smo učili lovce, kako loviti pse brez kemičnih sredstev) so prišli ven rezultati ponovnega štetja - 11 mesecev po začetku TNR programa. Število: 11.500.
Ne bom rekla, da program v praksi nima kiksov, sploh zaradi parih bebavih lovcev (ki so jih menda vmes že odpustil), ampak statistika pove veliko. Čipirani psi se vračajo lastnikom / v regije od koder prihajajo, v center zato ne prihajajo več že ster/kastr. psi, delo se ne podvaja. Še vedno se jih nekje 30% evtanazira, ker so agresivni ali bolni (največkrat hudo garjavi).
(Če se komu da brati bolgarščino, lahko sem dodam celo statistiko)

Bi rekla da je padec z 10.000 mrtvih psov letno na max 3.000 v enem mestu malček več kot tistih nekaj, ki jih ima težave zaradi čipa...?

Lej, velikokrat sem ti rekla že osebno pa ti tokrat povem še tule: sedenje na varnem in apriori moraliziranje pri meni ne pade na plodna tla. Ponovno te vabim, pojdi na teren, umaži si roke, pobiraj mačje mladiče, spravi jih k sebi in ko bo že izgledalo, da bodo ok, jih tolaži, ko ti bodo na rokah umirali, ker ne bodo cepljeni proti kugi. Pojdi pomagat v zavetišče in obupuj, ko bo v prepolno zavetišče prišel še en neoznačen pes in ga ne boš mogla kam dat, ker zavetišče po šivih poka zaradi neoznačenih psov. Pojdi ob treh zjutraj pobrat neoznačenega psa, ki ga je povozil avto s kompliciranim zlomom, ko ni denarja za sanacijo in ti ne ostane drugega, kot da ga pospremiš na evtanazijo - samo z razsuto nogo. Poglej ga v oči pa mu reči, "čipiran pa le nisi, a ni to fajn" T61 je "majčkeno" bolj škodljiv za organizem od čipa. In ko se boš nekaj let na terenu redno srečavala s posledicami neoznačevanja, se lahko vsedemo in vržemo karte na mizo. Če boš takrat še vedno zagovarjala nečipiranje, bom imela tvoje mnenje za legitimno in vredno debate. Dokler pa tole pišeš brez kakršnihkoli izkušenj s terena, pa žal ne.

Pa da ne bo pomote, sem načeloma proti cepljenju, tujkom, ..., če ni nujno (tetanus cepim) - pravzaprav nikoli ne grem npr. cepit sebe ali živali "ker to se cepi", ampak vsako stvar pretehtam.
Nekaj je uporabljanje zdrave pameti, nekaj pa je apriori trmarjenje ne glede na škodo

Se opravičujem, ker se tole "ostro" bere...

_________________
Mitakuye Oyasin

"It is the shoe, not the road, that hurts the horse." (Longmans, Green & CO; 1880)

www.fizioterapija-bole.si
Uncas
Uncas

Število prispevkov : 1962
Join date : 22/04/2008
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://www.myspace.com/vran_uncas

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  cvetka on Sob 5 Jun 2010 - 18:52

Meni se čipiranje zdi popolnoma vredu zadeva. Imam vse tri konje čipirane in noben nima v zvezi s čipom nobenih problemov. Ok se zavedam, da čip lahko potuje po telesu in vem, da potuje, je pa tudi res, da se čip ustali in inkapsulira, pa je tam kjer je in se ne premika več. Pri kobilicah je čip po slabih dveh letih od čipiranja še vedno na levi strani vratu in ni mogel veliko prepotovati, pa tudi mislim, da ne bo več.
Vsekakor se mi čipiranje zdi nesporna zadeva in prav zagotovo so za telo večji tujek podkev in žeblji, kot pa en mini čip. Če bi že en čip predstavljal tako velik tujek za telo, bi se vsekakor z vnetno reakcijo prikazal na plan, pa se v vseh primerih čipiranja, ki jih poznam ni pokazala nobena reakcija na čip,niti oteklina.
cvetka
cvetka

Število prispevkov : 81
Join date : 18/01/2009
Age : 30

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Sob 5 Jun 2010 - 18:56

Argh, nikoli nisem rekla da je kdo neumen ali da mu ni mar za živali čipiranje Icon_rolleyes . In ZEELOO cenim vse, ki se na terenu ukvarjajo s pomočjo živalim - tudi ali predvsem zato, ker sama za kaj takega nimam ne želodca ne osebnosti. Takim vsaka čast in vse moje spoštovanje. Da cenim tvoje delo in delo tebi podobnih itak veš.

Toda, so stvari, pri katerih pa pač jaz potegnem mejo. Ne glede na karkoli. In ena takih stvari je zakonsko obvezen poseg v telo za vse. Nima veze, za kakšen poseg gre, kako koristen ali škodljiv je (saj pravim, tudi če bi zakonsko predpisali uživanje dveh jabolk na dan bi skočila v luft), toda zakonsko obvzen poseg v telo (svoje ali tistih, za katere si, tudi pravno, odgovoren) je pa meja, ki je nikoli nobena družba ne bi smela prestopiti. Nikoli.
In o tem dejansko govorim. Mogoče nisem bila dovolj jasna - ne moti me, da npr. zavetišča čipirajo pse. To je glede na okoliščnine razumljiv in praktičen poseg. Tudi kar se drugih tiče - čip kot prostovoljna možnost se mi zdi čisto ok. Preceniš in se odločiš, ni problema. Toda da mi nekdo kot posamezniku zakonsko predpisuje poseg, to je pa nekaj popolnoma drugega. To je pa dejansko tisto, pri čemer bi morala civilna družba skočiti v zrak. Pač tukaj se ne strinjamo, tako je.
Z drugimi besedami: kaj delajo drugi (posamezniki, zavetišča, pa naj gre za čipe, cepljenje ali kaj drugega) je njihova stvar in njihova pravica, v katero se ne vtikam. Ampak pravico, da nekaj naredim ali pa ne, pa (vsaj načelno, drugače se je itak ne da) zahtevam tudi zase.

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  pika on Sob 5 Jun 2010 - 23:17

zakonsko obvezen poseg v telo za vse
Res ne vem zakaj tu delamo iz muhe slona. Čip sploh ni obvezen, na izbiro je tudi genska analiza.
pika
pika

Število prispevkov : 136
Join date : 08/08/2008
Age : 29
Kraj : Kranj

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Ned 6 Jun 2010 - 11:55

pika je napisal/a: Res ne vem zakaj tu delamo iz muhe slona.

Hja, to prav gotovo ni bil moj namen. Pa se je razprava pač zakolobocirala.
Namen prvega posta je bil zelo preprost: posredovati informacije, ki se mi zdijo zanimive in vredne kančka pozornosti. To je vse.

Da je to taka občutljiva tema in da bodo reakcije tako burne, si pa niti slučajno nisem predstavljala. Saj ne pravim, da se mora kdorkoli strinjati z mano ali da se morajo omenjene študije komurkoli zdeti verodostojne. Mnenje o takih informacijah si itak ustvari vsak sam. Ampak, legitimno pravico do (karšnegakoli) lastnega mnenja pa menda imam? Ali ne? Menda lahko napišem, da ima čip lahko tudi negativne učinke (pa saj jih ima še kamilični čaj), ne da bi me vrgli na grmado? Ali je to neka sveta krava, v katero ne sme nihče podvomiti in o njej napisati nič slabega?

p.s. in da ne bo spet kakih nesporazumov: če omenim da ima kakšna stvar tudi minuse ali da imam o kakšni stvari osebno negativno mnenje, s tem nikogar ne napadam (oz. to ni moj namen) in ne omalovažujem tistih, ki pač ravnajo in mislijo drugače

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Uncas on Ned 6 Jun 2010 - 12:17

Nekaj je, če napišeš, "ok, ni vse "zlato kar se sveti", stvar ima lahko tudi negativne posledice" - vsaka stvar v življenju ima dobre in slabe strani. Nekaj pa je, če odpreš temo promoviranju zgolj enega stališča, ne da npr. ponudiš zraven enako dobro ali boljšo alternativo. Sploh za stvar, ki rešuje življenja - tudi življenja tvojih konj. Čipirani konji - večja sledljivost živali - težje švercanje - manj IAK.
Od kod pa mislite, da je prišla IAK lani?

In ja, ker ne živimo v svetu etičnih vrednot temveč v svetu materialnih vrednot, ni dovolj, če se računa na to, da bo folk s konji in ostalimi živalmi delal v smislu dobrega gospodarja in etičnih načel, je treba to uzakoniti. Da se stopi na prste mešetarjem. Da se zagotovi sledljivost živali, ki bodo teže visele obešene za pete na domačem dvorišču, ker niso tekle dovolj hitro ali karkoli že pač.

In ko smo že pri zakonsko določenih posegih, je tu še obvezna sterilizacija psic in sterilizacija mačk in kastracija mačkov (poleg čipiranja) pred posvojitvijo. In lejsigano, še en uzakonjen poseg, s katerim se zelo strinjam.

Bi rekla, da užaljenost ni na mestu. Sama si se odločila odpreti temo v takem tonu.

_________________
Mitakuye Oyasin

"It is the shoe, not the road, that hurts the horse." (Longmans, Green & CO; 1880)

www.fizioterapija-bole.si
Uncas
Uncas

Število prispevkov : 1962
Join date : 22/04/2008
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://www.myspace.com/vran_uncas

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  _Dakota_ on Tor 8 Jun 2010 - 15:01

mateja je napisal/a:Argh, nikoli nisem rekla da je kdo neumen ali da mu ni mar za živali čipiranje Icon_rolleyes . In ZEELOO cenim vse, ki se na terenu ukvarjajo s pomočjo živalim - tudi ali predvsem zato, ker sama za kaj takega nimam ne želodca ne osebnosti. Takim vsaka čast in vse moje spoštovanje. Da cenim tvoje delo in delo tebi podobnih itak veš.

Toda, so stvari, pri katerih pa pač jaz potegnem mejo. Ne glede na karkoli. In ena takih stvari je zakonsko obvezen poseg v telo za vse. Nima veze, za kakšen poseg gre, kako koristen ali škodljiv je (saj pravim, tudi če bi zakonsko predpisali uživanje dveh jabolk na dan bi skočila v luft), toda zakonsko obvzen poseg v telo (svoje ali tistih, za katere si, tudi pravno, odgovoren) je pa meja, ki je nikoli nobena družba ne bi smela prestopiti. Nikoli.
In o tem dejansko govorim. Mogoče nisem bila dovolj jasna - ne moti me, da npr. zavetišča čipirajo pse. To je glede na okoliščnine razumljiv in praktičen poseg. Tudi kar se drugih tiče - čip kot prostovoljna možnost se mi zdi čisto ok. Preceniš in se odločiš, ni problema. Toda da mi nekdo kot posamezniku zakonsko predpisuje poseg, to je pa nekaj popolnoma drugega. To je pa dejansko tisto, pri čemer bi morala civilna družba skočiti v zrak. Pač tukaj se ne strinjamo, tako je.
Z drugimi besedami: kaj delajo drugi (posamezniki, zavetišča, pa naj gre za čipe, cepljenje ali kaj drugega) je njihova stvar in njihova pravica, v katero se ne vtikam. Ampak pravico, da nekaj naredim ali pa ne, pa (vsaj načelno, drugače se je itak ne da) zahtevam tudi zase.

če mene vprašaš, se rajer spuščaj v kakšne bolj drastičen zakone. zdaj ne vem če imaš otroke, ampak tudi za njih je obvezno cepljenje protiotroškim boleznim. a to tudi ne boš naredila in delala celo galamo iz tega?

_Dakota_

Število prispevkov : 48
Join date : 25/07/2008
Age : 31
Kraj : primorska

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  mateja on Tor 8 Jun 2010 - 15:58

Otroci so v načrtu v bližnji prihodnosti. In ne, ne bom jih cepila. Medtem ko so čipi zame vseeno sprejemljivi (ne ravno zaželeni, sprejemljivi pa ja), pa je cepljenje nekaj, na kar absolutno ne pristanem. Mah, ta debata se je itak čisto preekstremno razvila in zdaj zgledam kot fanatičen anti-čipar čipiranje Icon_sad . Res mi niso preveč všeč in dokler bo šlo, bodo moje živali nečipirane, ko/če pa se temu ne bo dalo izogniti, ga bodo pa pač dobile.
Cepljenje je pa povsem druga zadeva. Fanatičen anti-cepljar pa sem in za to, da moj otrok ne bo cepljen sem pripravljena uporabiti vsa sredstva.

Emm, a moram spet napisati, da osebno sicer absolutno nasprotujem cepljenju (beri: zame in za moje bližnje, živali ali ljudi, nikakor ne pride v poštev), NE mislim pa nič slabega o ljudeh, ki cepijo čipiranje Icon_wink ?

mateja

Število prispevkov : 226
Join date : 29/04/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Jessica on Tor 8 Jun 2010 - 20:53

Dragi moji,
priznam, da redno in rada obiskujem tale forum, saj so bili do sedaj dialogi strpni in marsikdaj sem dobila odgovor na vprašanje, ki me je mučilo. Prosim nadaljujemo v tej smeri.
Naj povem še svojo izkušnjo s čipiranjem pa, da ne bo razmišljanja ali sem za ali proti prosim. Tretji pes, ki smo ga dobili (odvzet) v hišo je imel mikročip lepo na svojem mestu, v centralnem registru pa čip sploh ni bil zaveden, vse prazno (baje problem pri prenosu podatkov). Po dolgotrajnejšem poizvedovanju smo uspeli zadevo urediti. Meni pa se neprestano ponavlja vprašanje koliko je še takšnih lastnikov, ki so prepričani, da imajo žival čipirano in "registrirano"?
Nekaj podobnega, vendar v obratni smeri, se je zgodilo s cepljenjem otroka. Novejša zakonodaja sicer dopušča možnost, da otroka ne cepiš, moraš pa za to zaprositi in seveda predložiti zdravstveno dokumentacijo iz katere je razviden utemeljen vzrok, da se otroka ne cepi. V nasprotnem si nakoplješ na vrat sodni postopek. In, ko prebiraš bolnikove pravice, si seveda niti najmanj ne želiš, da bi zaradi tvoje opustitve določenega dejanja lahko kdo utrpel posledice. Tako se znajdeš v začaranem krogu, svojim želiš vse dobro, drugim pa tudi ne želiš hudega, mar ne?

Embarassed
Jessica
Jessica

Število prispevkov : 60
Join date : 28/10/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Andreja on Tor 8 Jun 2010 - 21:53

Jessica je napisal/a:Tretji pes, ki smo ga dobili (odvzet) v hišo je imel mikročip lepo na svojem mestu, v centralnem registru pa čip sploh ni bil zaveden, vse prazno (baje problem pri prenosu podatkov).

No, ta je pa lepa. Vse po regelcih, potem pa se ti pes izgubi in najditelji ne morejo preveriti, h komu spada.
Andreja
Andreja

Število prispevkov : 1346
Join date : 21/04/2008
Age : 32

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

čipiranje Empty Re: čipiranje

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Stran 1 od 2 1, 2  Next

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu