ŽE JUNIJ?..

Go down

ŽE JUNIJ?.. Empty ŽE JUNIJ?..

Objavlja  matju™a on Sre 2 Jun 2010 - 14:55

Kdo bi rekel..vsi še v dolgih rokavih in zdi se, da bo pognala nazaj zimska dlaka..pa vendar..

Kljub junijski vročini so na programu številne prireditve, tekmovanja, konjenice in dogajanja, ki se jim ne bomo mogli upreti.
Za konjevo in našo kondicijo smo že poskrbeli. Začetek poletja pa je čas, ko je treba poskrbeti za primerno bivanje v senci in iskanje hladnih kotičkov.

Zadrževanje konjev v hlevu je neprimerno, saj se zaradi vročine nabira tudi mrčes. Konji bodo veliko bolj kos tej nadlogi zunaj, kjer se lahko povaljajo po "čisti" zemlji, travi in se tako sami varujejo pred letečimi sovražniki.

Poskrbeti moramo, da ima konj dovolj sence, da se umakne pred vročino ter dovolj vedno sveže vode. Če v izpustih napajate v vedrih ali kadeh, vodo zamenjajte večkrat na dan. V toploti se namreč zelo hitro razvijajo bakterije in mikroorganizmi. Obvezno je treba poskrbeti tudi za razglistenje. Naj vam tudi vsakodnevno čiščenje napajalnikov postane rutina. To storite enostavno z roko (krpe in gobe so ob nerednem menjavanju leglo bakterij)tako, da pod tekočim curkom vode zdrgnete notranjo površino napajalnika. Bolj gladka in drseča je na otip notranja površina, toliko večja je vsebnost škodljivih mikroorganizmov.

Za konjevo higieno ter higieno boksov je treba sedaj poskrbeti res v najboljši meri, saj mrčes ne bo ogrožal le konjev, marveč tudi nas. Poskrbite za beljenje in razkuževanje boksa, če pa je možno, ne odstranjujte pajčevin, saj so le te naravni ščit pred mrčesom.
Nega kopit je v tem času povečana zaradi suše. Redno jih je potrebno pregledovati, po potrebi tudi namazati. Mazanje je ob pravilni prehrani pravzaprav nepotrebno, suhost kopit lahko označuje tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov. Po vsaki ježi (najbolje pa 1x na dan) pa kopita tudi zmočite, operite.

V toplih dneh jim privoščimo tudi kopel, povsem dovolj je samo z vodo, kar konjem več kot prija. Primerna je kopel tudi pred jahanjem, s tem, da konja dodobra osušimo. Čeprav se vseh mrčesnih nadlog gotovo ne bomo rešili, dobro zaščitimo sebe in opremo. Tudi s tem odženemo nekaj mrčesa. Na terenu odlomite vejo lipe z listi lipe, ki bo dovolj dolga, da lahko z njo odganjamo muhe in obade s konjevega vratu, ledij…Dober naravni odganjalec mrčesa pa je seveda oreh.

Primeren čas za navajanje konja na potok, jezera, jez, tolmun so ravno poletni dnevi. To naredimo najbolje v družbi že izkušenega konja, ki ga kot vodjo spustimo naprej v primerni razdalji. Nikoli konja ne silimo, za tole nalogo si je treba vzeti dosti časa in dobro mero potrpljenja. Če se le da, ostanemo v sedlu, pustimo, da najprej povoha in okusi vodo ter se počasi dotakne tudi z nogo. Nekateri se bojijo, nekatere popade panika, nekateri pa vstopijo popolnoma brez bojazni. Pri takšnih preizkušnjah boste najbolje videli, kakšna je vaša komunikacija s konjem .Pri tem vam mora konj popolnoma zaupati, nikoli ga ne prisilimo, temveč le spodbujamo. Če ne gre v sedlu, ga razjahajte, se z roko dotikajte vode, pritegnite njegovo pozornost. Nato mu dajte z roko vodo tudi ovohati in okusiti.

Počasi se daleč pride in konji v teh toplih dneh radi pretegnejo noge v kopeli ter se tudi odžejajo. Nikoli ne vodite v vodo preveč segretega konja!

Privoščite si ježo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, izogibajte se vročine, ta škodi tako vam kot konjem.

Čim več lepih in osvežujočih trenutkov in naj vam muhe, komarji ter obadi čimmanj grenijo ježo. ŽE JUNIJ?.. Icon_sunny


ŽE JUNIJ?.. Stala%20julij%2009%20052

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu