PREK AVGUSTA V SEPTEMBER

Go down

PREK AVGUSTA V SEPTEMBER Empty PREK AVGUSTA V SEPTEMBER

Objavlja  matju™a on Tor 31 Avg 2010 - 21:18

PREK AVGUSTA V SEPTEMBER 2008082420080824_64

Pa se je začelo...novo šolsko leto. Kar malo kruto, če pomislimo, da je jesen na konjevem hrbtu prekrasna. Glede na obilo padavin, ki nam je kratilo poletne ježe, bo morda vsaj jesen podaljšana v indijansko poletje.

Ježa zjutraj in zvečer je zopet malo okrnjena zaradi lovske sezone in treba je vseeno upoštevati, da lovcem nismo v tem času v nobeno korist, prej škodimo, saj jih motimo pri štetju divjadi,ki jo je treba oskrbovati čez zimo.
Ker je večina travnikov pokošena, si lahko privoščimo, seveda ob dovoljenju lastnikov, kakšen sanjski galop čez trato, ki smo jo prej poželjivo opazovali.
Na plano prihajajo tudi divje živali, zato moramo biti oprezni, kajti lahko se nam pripeti kakšen nenačrtovan "rodeo".

Jesenski čas pa privabi v gozd tudi gobarje, ki pa niso vsi "konjeljubci" kot mi, zato je treba biti previden tudi z njimi. Kakšen galop bi lahko marsikaterega hudo prestrašil. Prav tako samo naključne sprehajalce. Dobra manira vsakega jezdeca je, da vsem prihajajočim sprehajalcem pustimo in odstopimo prosto pot, ki jo vedno pospremi tudi topla in dobra beseda. Ravno tako po tej gesti ni treba konja takoj spraviti v galop in s tem pokazati svojo moč. Drobne in same po sebi umevne stvari zelo veliko pripomorejo k dobrim odnosom tako z ožjo kot tudi širšo okolico, saj smo še vedno bolj ali manj sprejeti z nasmehom s stisnjenimi zobmi.

Narava se bohoti s svojimi sadeži na domačem in hlevskem vrtu, ki pa vsem konjem ne pomeni toliko prijetnosti kot nadlog. Kolika se pojavi še prehitro. Če imate konje vseskozi zunaj, je nevarnost bolj ali manj odveč, večji problem predstavljajo konji, ki jih spuščate iz hlevov. Obvezni jutranji obrok sena bo zadevo omilil, kolikor pa le morete, odstranite preveč sliv in hrušk. Sadje je pomemben konjski obrok v jesenskem času v naših podnebnih razmerah, saj si s tem krepi imunski sistem ter zalogo vitaminov tudi za kasnejši čas, prav tako jim pomaga pri krepitvi zimskega plašča.

Zadnja priprava izpustov s primerno podlago kot zaščita hleva pred prepihom nam bo vzela kakšno uro več časa. Počasi preverjamo tudi napajalnike, ki jih ogrevamo, če so potrebni morebitnega popravila, da nam pri prvem minusu ne bo teklo od nas od skrbi. Očistimo vodna zajetja in jih primerno izoliramo.
Konje puščamo zunaj kolikor se da, da se čim prej navadijo na menjavo toplega in mrzlega zraka in če je le možno, konjem pokladamo seno zunaj.

Tudi posušeni listi, ki padajo z dreves, so konjem prijeten desert.

Preverimo in dopolnimo hlevsko apoteko.

Pa seveda..prijetno ježo in čimmanj prestrašenih gobarjev. PREK AVGUSTA V SEPTEMBER Icon_sunny

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu