OKTOBRSKO RAZKOŠJE

Go down

OKTOBRSKO RAZKOŠJE Empty OKTOBRSKO RAZKOŠJE

Objavlja  matju™a on Pet 8 Okt 2010 - 19:11

Vinotok je mesec, ki obeta. Tako dobro ježo kot dobro vinsko letino. Tudi konji uživajo v vonju in kraji grozdja. Tu pa tam kakšen grozd jim tudi ne škodi.Dnevi se krajšajo, delo v hlevu pa začnemo ponavadi, ko je že mrak. Poskrbite za dobro osvetlitev hleva, preglejte izoliranost elektrike. Zakrpajte vse špranje, ki bi povzročale prepih.

Pritok vode primerno zavarujte.

Konji so v tem letnem času zelo temperamentni, igrivi, pripravljeni na podvige, saj je temperatura idealna. V tem času je zaradi tega terenska ježa adrenalinska, konji dobijo krila in zelo radi pretegnejo noge. Končno ni muh ne vročine, zato izkoristite tempo, kolikor se da, seveda s primerno ogretostjo.

Pašniki so tako rekoč iztrošeni , najbolje, da jih zapremo in pripravimo za naslednjo sezono. Narava rabi čas, da si odpočije od konjskega topotanja. Pognojite jo s kompostom, da vas ne prehiti zmrzal.Preverimo ograjo, po potrebi zamenjamo poškodovano, prav tako je skrbnega ogleda ali menjave potreben tudi električni pastir. V hlevu in izpustu preverimo tla, pripravimo na mraz in morebitni led.

Skrbno pregledamo skladišče za hrano, kajti vlaga nam lahko ne samo uniči, temveč tudi škoduje konju. Krmo dvignemo s tal in tla primerno zaščitimo, postavimo na suho in čisto površino. Krmo in seno, ki je načeta od vlage, sproti zavržemo, saj se plesen hitro razpase. Poskrbite za dobre zaloge hrane.
Če imate možnost, krmite in hranite konje čim dlje na prostem. Jesen ni zaman radodarna, opozarja nas, da potrebujemo več vitaminov kot sicer, da se pripravimo na zimo. Tudi ljudje. V tem času dodajajte konjem čim več vitaminov, najbolje v obliki jabolk in korenja. Nič ne bo narobe, če te hrane sedaj na dan zaužijejo tudi po 2 kilograma, saj sedaj potrebujejo dovolj vitaminov za pripravo na zimo in mraz, kar se jim že tudi pozna na dlaki.
Varujte se prve zmrzali,prva slana včasih lahko povzroči koliko.Možnosti so toliko večje, če imajo konji dostop tudi do sadja.

Počasi konjem zaradi prihajajočega mraza začnemo postopoma povečevati krmo, na mraz morajo bito dobro pripravljeni. Količine večajte postopoma, dobrodošlo je dodajanje maščob, torej lonček sončničnega semena bo hkrati posladek ter vir maščobe.
Če imate konje pobrite, ne pozabite na toplo ogrinjalo.

S kopanjem in umivanjem z vodo pozabite do naslednjih toplih dni zgodaj poleti, če nam bodo namenjeni.
Konjem postrižemo predolge repe in grive, da jih v razmočenem obdobju ne vlečejo po tleh. Tudi s prevelikim čiščenjem ne pretiravajte, ne trudite se odstraniti vsega prahu, posebej pomembni čistoče so predeli, kamor se prilega jahalna oprema.

Dragi jahači, primerno se tudi oblecite, tudi rokavice ne bodo odveč. Večplastno oblačenje je stil jesenskega časa.

Želim Vam prijetno druženje s konji, čim več jahalnih uric in nič poškodb.

En lep konjski pozdrav!


OKTOBRSKO RAZKOŠJE 28092010508

_________________
Mateja K.
matju™a
matju™a

Število prispevkov : 677
Join date : 25/04/2008
Age : 49
Kraj : Prevalje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu