Biti konj

Go down

Biti konj Empty Biti konj

Objavlja  ciarodeica on Ned 12 Dec 2010 - 16:10

Biti konj

Ali si kdaj pomislil, kako je biti konj? Si kdaj pomislil, kako je nositi jahača, ki te usmerja z dejstvi? Bi ti to ugajalo ali bi se počutil neudobno in bi se premikal kot v železnem oklepu? Če si na ramena naložiš žakelj, ki je mehko podložen, in ga poleg tega še dobro uravnotežiš, ga boš z lahkoto prenašal. Če pa si slabo in brez vsakega čuta za enakomerno razporeditev teže naložiš žakelj iz grobe žakljevine, se ti bo zdel zelo neudoben in celo težji, kot je v resnici.
Obstaja še drug način, da si predstavljamo, kako je biti konj. Postavi se na vse štiri, hrbet naj bo vodoraven. Posusi se premikati in pazi, da hrbta ne izbočiš ali vbočiš. Lahko si pomagaš tako, da se opazuješ v ogledalu. Potem prosi prijatelja, naj s kazalcema pritisne na levi in desni del med hrbtenico in lopatico. Kako se odzoveš na ta boleč pritisk? Au! Hrbet se v trenutku vboči in glava se dvigne. Zdaj s prijateljem zamenjajta vlogi. S kazalcema pritiskaj na različnih delih njegovega hrbta, začni od zgoraj in nadaljuj proti medenici. Vsakokrat bo njegov odziv enak, še posebno v nižjem predelu hrbta. Ta vaja je zelo neprijetna.
Pravzaprav nas tako čuti konj, če ne znamo lepo sedeti v sedečem kasu, če v galopu trdo pristajamo s sednimi kostmi ob sedlo, če se med lahkim kasom ne znamo mehko vsesti v sedlo in če med zajahovanjem grobo pristanemo v sedlu. Da bi se izognil tem bolečinam, si prej odreagiral tako, da si vbočil hrbet in dvignil glavo. Kolikokrat si videl konja, ki je odreagiral na isti način? Konj je živčen, razdražen, napet in njegov hrbet je vleknjen. Gobec moli v zrak, v očeh je strah in ušesa ima položena nazaj. Že na videz lahko razberemo, da je konj zmeden, živčno opleta z repom, njegovo gibanje je zakrčeno in koraki so kratki.
Konj se odzove tudi na najmanjše neudobje. Gotovo si že kdaj videl jahača, ki si v maneži prizadeva, da bi na vsak način zbral konja, aktiviral zadnje noge, konj pa se na vse kriplje upira in se ne želi zbrati – to je zaradi bolečin, ki jih nenamerno povzroča jahač, ko s sednimi kostmi tolče ob konjev hrbet.
Preidimo k drugi sliki in izvedimo novo vajo. Prijatelja prosite, naj vas na istih mestih kot prej, levo in desno od hrbtenice, s prsti le nežno požgečka, poboža ali rahlo masira. Čudovit občutek, kaj praviš? Kako se odzoveš? Hrbet se dvigne in izboči kot pri mački. Še malo manjka, pa boš od ugodja začel presti tudi ti. To vsekakor ni neprijeten občutek, pred katerim bi bežal. Ravno nasprotno, ugaja ti. Ali si ne bi želel, da to začuti tudi konj med jahanjem?
Si že kdaj videl, kako se konj pod enim jahačem upira, brca in se pomika zadenjsko, pod drugim jahačem pa se obnaša popolnoma drugače? Ta drug jahač jaha mehko, se mehko dviguje in mehko vseda v sedlo. Jahačev trup je miren in v harmoniji s konjevim gibanjem. Konj gre voljno naprej, glavo ima spuščeno, ušesa so sproščena, oči so mirne. Ko jahač nežno poprime vajeti in konja požene, je njegov trup v ravnotežju in med lahkim kasom se komaj dotakne sedla. Krogi ne povzročajo več težav. Konj se ne upira in se lepo previja. Jahač preide v sedeči kas in nato v lahki galop. Pri tem še vedno ostaja v harmoniji s konjem. Takega jahača konj rad nosi in z veseljem sledi njegovim ukazom. Konjevo gibanje je mehko in z zamahom, korak je dolg, ritem je že na pogled zelo prijeten. Pod takim jahačem se konj začenja spreminjati in to velja tudi za konja, ki ima takšne ali drugačne fizične težave.
Zdi se nam, da konj pod prvim jahačem govori: »Nočem več nositi takega jahača. Zmeden sem, njegova dejstva niso jasna in zato ne vem, kaj hoče. Ko končno doumem, kaj želi od mene, mi tega ne dovoli izpeljati. Pod njim mi je zelo neudobno in kar naprej poskakuje po mojem hrbtu. Notranja noga je toga. Ko bi jo le sprostil! Potem bi lahko tudi jaz sprostil svoj notranji bok. Nikoli ne bom popustil njegovi železni nogi. Pri takih udarcih v hrbet se ne morem ne premikati elastično ne delati dolgih korakov. Žalosten sem. Ne morem ustreči njegovim željam.«
Ko pa ga zajaha drug jahač, lahko skorajda slišimo, kako konj zavzdihne iz olajšanja. »Uf, to pa je veliko bolje. Pod takim jahačem se je lažje premikati, saj je usklajen z menoj in mi celo narekuje boljši ritem. Zdaj lahko stopim podse in dvignem hrbet.«
Vzrok sprememb pod drugim jahačem ni samo boljša uporaba dejstev, čeprav ima tudi to svojo težo. Vzrok je predvsem v načinu, kako konju dejstva posreduje. Seveda so vsakega naučili kdaj uporabiti določena dejstva, toda redkokdaj so ti povedali, v kakšnem položaju mora biti tvoje telo, medtem ko ta dejstva posreduješ. Čeprav si na vse kriplje prizadevaš, da bi konju nekaj dopovedal, konj ne more razumeti tvojega poskakovanja v sedlu in zmedenih dejstev.
Vem, da si želiš, da bi jahal kot drug jahač, ki ve, kako najti pravo sedišče, da konja ne meče iz ravnotežja. Problemi nastanejo, ko se začne konj premikati. Jahač želi obdržati ravnotežje v sedlu, medtem pa se ves zakrči. Bolj kot si prizadeva, da bi v sedlu obdržal pravilno lego telesa, tem težje mu je ohraniti ravnotežje. Jahačevo telo postane togo in jahač je pod stresom.
Običajno za vse našteto okrivimo konja. Seveda je ta lahko trmast ali ima težave s koordinacijo in fizične probleme, kar nezanemarljivo upliva na njegov način gibanja. Manjka še druga plat zgodbe. Konj je bil ne le v neprijetnem položaju, temveč se je od njega zahtevalo določene gibe, hkrati pa se mu jih je prepovedovalo. Kako bi se ti zdelo, da ti nekdo poda žogo in te prosi, da mu jo podaš nazaj, medtem pa ti od zadaj drži roko, da je ne moreš niti stegniti? Točno to počnemo mi v sedlu.
Tisti, ki imajo naravno dobro koordinacijo, se s časom lažje naučijo, kako s konjem komunicirati preko dejstev, saj se njihovo telo oz. deli telesa premikajo neodvisno. Na žalost pa je več tistih, ki tako dobre koordinacije nimajo. Ampak pod strokovnim očesom in začenši pri razumevanju, kako deluje lastno telo – na primer, kako premikati določene dele telesa neodvisno od drugih - se lahko nauči, kako te gibalne vzorce ponotranji ter jih uskladi skupaj s pravilnim ravnotežjem.
Popoln jahač ne more kar takoj ustvariti popolnega konja. Podobno kot v atletiki mora tudi jahač posvetiti veliko časa razvoju usklajenih gibov in ustreznih mišic. In nenazadnje tudi konj potrebuje mnogo ur ustreznih vaj za razvoj točno določenih mišic in ravnotežja, da lahko jahača pravilno nosi na svojem hrbtu in izvaja zahtavane gibe – pa naj gre za preskakovanje ovir, dresuro, vzdržljivostna tekmovanja ali le za sprehode v naravi.

(Sift, Sally, Centered riding. Equilibrio del corpo e consapevolezza interiore di uomo e cavallo. Druga izdaja, Equitare 2004. Strani 25- 30.)

ciarodeica

Število prispevkov : 114
Join date : 18/07/2008
Age : 33
Kraj : nova gorica

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  Damjan S. on Ned 12 Dec 2010 - 21:51

ciarodeica je napisal/a:Biti konj

Ali si kdaj pomislil, kako je biti konj? Si kdaj pomislil, kako je nositi jahača, ki te usmerja z dejstvi? Bi ti to ugajalo ali bi se počutil neudobno in bi se premikal kot v železnem oklepu? Če si na ramena naložiš žakelj, ki je mehko podložen, in ga poleg tega še dobro uravnotežiš, ga boš z lahkoto prenašal. Če pa si slabo in brez vsakega čuta za enakomerno razporeditev teže naložiš žakelj iz grobe žakljevine, se ti bo zdel zelo neudoben in celo težji, kot je v resnici.

Očaran sem... Bil!
Pa poglejmo, čemu smo v teh vprašljivih trenutkih priča. Vprašanje za vprašanjem...

Kako je biti konj? Jasno, retorične narave, zato v nasprotju s sleherno obliko odgovora, ki v samem temelju implicira na "vpraševateljevo" negotovost ob postavitvi vprašanja. Krajše: Ali konj sploh JE? Odg.: "Ne vem." Tu je izvor dotičnega vprašanja...

Kako je nositi jahača, ki te usmerja z dejstvi? Odgovor seveda ni potreben, saj se v nadaljevanju teksta ponuja in obenem v neki ne-pogosti obliki skorajda malce subtilno, a vendar neizbrisno v kontekstu povedanega, vsiljuje kar sam skozi vprašanje: "Čudovit občutek, kaj praviš?". "Se strinjam!", bi se lahko glasil odgovor...

"Bi ti to ugajalo ali bi se počutil neudobno...?", pa je izrazito neposredno vprašanje, ki v osnovi išče odgovor na stisko tistega, ki se v nekem povsem drugem okolju/kontekstu počuti negotovo in usmerja lastne strahove v in skozi druga bitja, saj na ta način laže shaja sam s seboj... Seveda gre v takih primerih bolj za osebnostne lastnosti avtorja, kot za dobrobit univerzuma, ki je tu le obrobnega pomena in, bolj kot ne, le zavesa ali morda bolj zastor...

Sicer pa pravzaprav lep članek. Hvala za prevod, gdč. "ciariodeica"!
Lp Damjan


Nazadnje urejal/a Damjan S. Tor 14 Dec 2010 - 16:57; skupaj popravljeno 1 krat
Damjan S.
Damjan S.

Število prispevkov : 232
Join date : 23/02/2010
Age : 42
Kraj : ljubljansko barje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  ciarodeica on Ned 12 Dec 2010 - 22:11

Recimo, da se dogovorimo, da konj JE Smile
Namen prevoda je, kot si že sam ugotovil, razreševanje negotovosti in osebnih frustracij. Hvala za opombe, Damnjan.

ciarodeica

Število prispevkov : 114
Join date : 18/07/2008
Age : 33
Kraj : nova gorica

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  Damjan S. on Ned 12 Dec 2010 - 22:20

"Osebna frustracija" je pa le malo pretežak pojem...
Damjan S.
Damjan S.

Število prispevkov : 232
Join date : 23/02/2010
Age : 42
Kraj : ljubljansko barje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  pastirica on Pon 13 Dec 2010 - 11:04

Jaz bi samo popravila tiskarskega škrata, ki se je pojavil v imenu avtorice - gospa se je imenovala Sally Swift ( mislim, da je že umrla ). Jaz imam njeno prvo knjigo doma, ki je obvezno gradivo za vse, ki se želijo poglobljeno ukvarjati z jahanjem oz. s seboj, kakor ste že omenili - pa se ne strinjam, da so zato potrebne kakšne posebne frustracije. Čisto VSAK ima težave pri jahanju, vprašanje je le, kako se jih bomo lotili oz. ali se jih sploh bomo. Razz
pastirica
pastirica

Število prispevkov : 98
Join date : 12/07/2008

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  ciarodeica on Pet 17 Dec 2010 - 8:00

Škratek, povsod kjer ga ni treba What a Face. Hvala pastirica! Ob tej priliki pa se zahvaljujem tudi Andreji za lektoriranje, tega in ostalih prevodov! Hvala! Very Happy

ciarodeica

Število prispevkov : 114
Join date : 18/07/2008
Age : 33
Kraj : nova gorica

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Biti konj Empty Re: Biti konj

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu