Vzgoja žrebice

Go down

Vzgoja žrebice  Empty Vzgoja žrebice

Objavlja  PocPoc on Ned 20 Okt 2013 - 13:37

Pozdrav!

Po nekaj konjih je pred meseci padla ljubezen tudi na mlado žrebico, hladnokrvno, za svoja leta (ali rečemo kar mesece) pa vseeno ogromno in debelušno, točno takšno, kot smo si jo želeli. Kar hitro se je pridružila manjši čredi, se odlično vključila in spoprijateljila z vsemi. V svojem novem domu je začela očitno uživati. Od začetka sva se sprehajale po pašnikih, da se je privadila na mojo bližino, da me je spoznala in jaz njo. Čez nekaj časa sva začele hodit tudi na sprehode, privadila se je prometa, te grozne suhe koruze  na poljih, bližine avtoceste,železnice, kolesarjev, peščev, psov... Zna že nekaj trikcev, obvlada "rigverc" hojo,med krtačenjem stoji na mestu, skratka vse nama gre točno tako, kot si želim in kot je zanjo dobro. Z njo (in vsemi ostalimi) delam po nekem svojem prepričanju da se konja nikoli ne kaznuje ali pretepa, se pa očitno nagradi vse dobro z čohlanjem po vihru in koščkom korenčka. Kolikor nama gre pri vsem lepo, pa imava že od vsega začetka eno veliko težavo - dvigovanje nog. Kakor kdaj, jo dvigne, pa vzame takoj nazaj, ali pa jo dvigne in drži iztegnjeno naprej, če ji vzamem nogo nazaj pa se hoče preprosto vrečt na tla ali pa hodi sem in tja in opleta, da me je enkrat z sklepom že pošteno zabila v zobe. To je samo pri prednjih, da o zadnjih ne govorim, ker včasih brca, včasih me čisto ignorira, včasih počaka z dvignjeno nogo da jo primem potem pa odstopi korak vstran. Prve nekaj tednov sem jo čistila in z njo delala v hlevu, tam je bila pripeta na obe strani oglavke, po nasvetu ene gospe sem z njo začela delat zunaj na pašniku - brez povodca, nikjer privezana, tako delava še danes, včasih pa je privezana zunaj ampak ima vedno možnost da se umakne v krogu, če je zanjo preveč stresno. Po 10-15 minutah mi uspe da ji kopito dvignem in držim(prednje), tudi počistim, potem pa prenehava z vajo. Naslednjič morem spet od začetka, ker spet ne ve, kaj točno želim od nje. Ne bi je rada vezala in silila, rekli so da mi bo dvignila noge šele ko mi bo dovolj zaupala, zdaj je pri nas že cca. pol leta, z njo sem čisto vsak dan, ko pridem na pašnik priteče k meni in se z mano lovi.. kdaj nastopi čas ko mi bo potem takem zares dovolj zaupala? Kovač je bil pri nas že 2x, prvič ni spodrezal niti enega kopita, ker ga je prevrgla, norela, se vzpenjala, metala po tleh.. drugič je dobila pasto za pomiritev, da smo uredili prednji dve kopiti, zadnji dve niti pod točko razno, vendar ji roževina zelo počasi raste, zato je nismo preveč "mučili". Ima kdo kakšen predlog, kaj in kako še poskusiti? Preprosto nimam več idej, pisala sem že konjarjem po širni Sloveniji, listala po angleških forumih, brskala med videji in nasveti, pa nama zaenkrat še nič ni dalo dovolj dobrega rezultata.

PocPoc

Število prispevkov : 5
Join date : 20/10/2013

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Vzgoja žrebice  Empty Re: Vzgoja žrebice

Objavlja  Damjan S. on Sre 23 Okt 2013 - 21:34

Hja, ta je pa težka... Situacija namreč!

Angleški rek pravi: "Every owner should have taught his horse to hold his feet up properly!", kar je tu pa tam res težko...
Raznorazne rešitve se seveda ponujajo, sami ste že preizkusili nekaj izmed njih... Pa ni bilo omembe vrednega uspeha.

Tudi jaz imam take, hladnokrvne in precej težke kobile. Različno se obnašajo, ko je treba dvignit noge in oskrbet kopita. Ker pri svojih 700+ kilogramih zlahka uveljavijo voljo težjega jim, po potrebi, posledično žal z bolečinami v križu, nekako vsilim voljo močnejšega... Včasih pač ne gre drugače. Ustrezno odmerjena "batina" v pravem trenutku pač premore neko razsežnost. Tisto metanje po tleh, ritanje in brcanje so navade, ki jih ni zdravo tolerirati, so bolj pubertetniško napihovanje, ki ga kaže čimprej izključiti.

To je moj pogled na situacijo...
Lp Damjan What a Face 
Damjan S.
Damjan S.

Število prispevkov : 232
Join date : 23/02/2010
Age : 42
Kraj : ljubljansko barje

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Vzgoja žrebice  Empty Re: Vzgoja žrebice

Objavlja  Uncas on Pon 25 Nov 2013 - 14:17

Se opravičujem, tole sem povsem zgrešila.

Oba imata težave - Damjan, delam tudi tono težke konje, teža ni faktor - faktor je primerna vzgoja. Konju razumljiva vzgoja.

PocPoc - pri tvoji kobilici je zelo očitna težava - nespoštovanje osebnega prostora - tvojega, kovačevega, ..... Bom kar direktno povedala, pa brez zamere - Se je treba začeti malček bolj konkretno ukvarjat in konju nehat pisati pisne prošnje. Dvigovanje nog se fajn nauči čez igro, ampak vsaka akcija naj ima svojo reakcijo - tole, o čemer ti pišeš, ni več strah in igra ampak je "make me" odnos. In, kot pri razvajenem otroku, ki uveljavlja svojo voljo, naj inma tudi njeno obnašanje posledice. Action - reaction. Pa če to pomeni, da vsakič, ko spuli nogo nemudoma ima da gre 10 korakov vzratno ali pač karkoli drugega. Ne "ok, bom pa drugič spet poskusila". Vztrajanje in predvsem doslednost. Naj ima mir (umik pritiska) samo takrat, ko dvigne nogo in jo drži.
To ne pomeni, da v prvi fazi držiš nogo 15min v zraku, ampak začni z nekaj sekundami in spusti nogo, preden začne težit. Če timing ni bil ok, in je začela prej teži, isto sekundo zahtevaj nogo nazaj.
Treba je vedeti tudi, d agre za mladega konja, ki mu je hitro dolgčas in tudi taki, ki držijo noge, se na srt dolgočasijo, če se obrezuje eno kopito celo, pa potem drugo. Pri takih jaz "krožim", naredim vsakega malo in grem na drugega itd, da se konju nekaj dogaja.

Glede na to, da poskušaš različne pristope - glede na to, kaj ti kdo reče, priedvidevam, da ni ogromno izkušenj z vzgojo sploh mladih konj. Zato ti toplo priporočam, da se obrneš na Borisa Sušca, pokliči ga, piši mu, pride na dom in ti pokaže, kako delati s konjem.
Stori to za njeno dobro, ker na tak način nihče ne bo delal s kopiti tvojega konja, da ne bi omenjali odgovornosti v primeru, da koga poškoduje. Ni pa tudi fer do nje, da nima možnosti redne oskrbe kopit.

_________________
Mitakuye Oyasin

"It is the shoe, not the road, that hurts the horse." (Longmans, Green & CO; 1880)

www.fizioterapija-bole.si
Uncas
Uncas

Število prispevkov : 1962
Join date : 22/04/2008
Kraj : Ljubljana

Poglej uporabnikov profil http://www.myspace.com/vran_uncas

Nazaj na vrh Go down

Vzgoja žrebice  Empty Re: Vzgoja žrebice

Objavlja  PocPoc on Ned 1 Jun 2014 - 18:21

Živjo :)Spet se oglašam, več kot pol leta po tem, ko je moje žrebe še brcalo in svoja kopita metalo po luftu kot za stavo.
Zdi se narobe, sliši se narobe, ampak je to prvi konj, ki sem ga kupila sama in zase. Moj namen ni bil samo imeti konja, bila je želja po tem, da bi ga vzgojila po svoje, pa čeprav v tistem trenutku sploh nisem vedela kako. Dve sreči sta v tej zgodbi - prvič: da je hladnokrvna in z tem definitivno veliko mirnejša, ter drugič: da je bila moja volja močnejša od vseh brc in ugrizov. Eno leto bo, odkar je pri meni, imele sva dovolj časa, da sva se v miru spoznale. Tudi Borisa sem poklicala na pomoč, veliko stvari mi je razložil in mi pokazal kako sploh delati z njo.
Prišle sva že precej daleč, zelo lepo hodi na povodcu, tudi ločitev od črede ni problem, pustim jo privezano za nekaj časa, da se navadi omejitve gibanja, tudi na sprehod greva pogosteje kot prej, uspelo nama je priti skozi podhod pod železnico, drug dan sva nadgradile in šle v podhod pod hitro cesto, pa čez lesen most, v neznano. Dobro je, da je zelo samozavestna in da za pomiritev ob stresni situaciji ne rabi drugega konja. Dovolj je da jo potrepljaš po vratu, ji daš kak korenček, malo si ogleda stvari, potem pa gre naprej.  Tudi osebni prostor se je naučila spoštovat - ona mojega in jaz njenega.
Kar se tiče kopit, sva najprej vadile  dotik z metanjem vrvice korenčkove palice čez njo, za njo, okrog nog,.. Boris je sicer predlagal, da bi ji zadnje dvigovala z povodcem (v izogib brcam) ampak se to ni obneslo, nevem, verjetno samo jaz nisem pravi čas popustila pritiska, povodec mi je padal iz rok,.. ni šlo. Zato sem jo pripela v hlevu na obe strani oglavke, da ni bilo možnosti odmika v krogu, začele sva pri sprednjih, čisto počasi. Sprva je padla nagrada že samo za razbremenitev noge, potem sva pa vsak dan nadgrajevale, najprej sploh dvig noge, potem držanje dve, tri sekunde,..itd. Prve dve noge sva "zrihtali" v nekaj dneh, še vedno je prišel čas ko se je htela vržt na tla, ker je nisem podpirala, ampak se je z časom popravilo. Zadnje noge sva delale na enak način. Postavila sem se na varno razdaljo, začela pri repu in šla z roko počasi do sklepa, potem pa pocmokala in zahtevala nogo. Ignor :)Uspelo je, ko sem stopnjevala pritisk dotika vsake 3 sekunde, takoj ko je razbremenila pa pohvala potem nagrada in stopnjevanje, nekaj sekund, zdaj zadnje drži v pravi pozi tudi po minuto, če ji je preveč tečno držat nogo, spustim, jo pohvalim in grem na drugo, pa se potem spet vrnem. Za vsako brco je vedno prišel glasen "ne" in nova "prošnja". Delale sva tako kako uro na dan, skoraj dva tedna,da zdaj lepo dviguje noge. Ne meče se več po tleh, ampak se takoj opazi, če me zaradi popoldanskega delovnika recimo 3 dni ni, spet proba z odmikanjem in vseka kako brco. Navadila sem jo tudi, da med tem ko drži prednjo / zadnjo premaknem vedro ali pa kaj vržem po tleh, za slučaj, če se kdaj zgodi kaj nenačrtovanega, da ne končam z razbito glavo. Prav vesela sem, ker nama je uspel eden najpomembnejših delov vzgoje.

Kazen "10 korakov nazaj" pa nama ne deluje, ker obožuje vzvratno vožnjo, bi se skoraj lahko znucalo kot nagrada hihih.

PocPoc

Število prispevkov : 5
Join date : 20/10/2013

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Vzgoja žrebice  Empty Re: Vzgoja žrebice

Objavlja  Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu