Kako s konji, ki vstopajo v naš osebni prostor

Go down

Kako s konji, ki vstopajo v naš osebni prostor Empty Kako s konji, ki vstopajo v naš osebni prostor

Objavlja  ciarodeica on Ned 12 Dec 2010 - 16:06

Kako s konji, ki vstopajo v naš osebni prostor

Vsak izmed nas ima svoj osebni prostor. Gre približno za krog v polmeru dolžine naše iztegnjene roke. Takoj začutimo, če kdo vstopi vanj. To nas draži. Pri delu s tal so nam konji zelo blizu, včasih pa se nam približajo tudi do take meje, da nas začnejo prerivati in siliti v nas. Na to ne glejmo kot na napad ali na agresivno (dominantno!) obnašanje, temveč le kot majhen nesporazum, ki ga je potrebno razčistiti:

- konju morate dopovedati, da tako obnašanje ni dovoljeno,
- konju morate dopovedati, zakaj tako obnašanje ni dovoljeno,
- konju morate dopovedati, kakšno obnašanje je dovoljeno.

V primeru, da ne ukrepate, bo to negativno vplivalo tako na vas kot na konja; počutili se boste nekoliko užaljeni in vaše gibanje bo omejeno, konj pa bo ta vaš stres začutil in vaša bližina bo zanj nekaj neprijetnega.

Da bi konja naučili, da ne vstopa v vaš osebni prostor, ni potrebno, da pristopate s silo, kričanjem ali z nasiljem. Na to glejte le kot na nesporazum o velikosti osebnega prostora. V bistvu je ta stvar precej podobna kot pri odnosu z Grki. Iz svojih študentskih let se spomnim, da je na našo univerzo na Nizozemskem prišel študent iz Grčije. In Grki imajo zelo zelo ozek osebni prostor. Tudi ko govorijo z vami, jih nič ne moti, če so z obrazom le 20 cm od vas, pa čeprav se srečata prvič. Medtem ko na Nizozemskem velja, da si od osebe, ki jo prvič srečaš oddaljen najmanj za dolžino stegnjene roke. Namesto, da bi tega grškega študenta pretepli, ker je nespoštljiv, ali pa bi se napihovali in delali, da smo večji kot v resnici, ali se mu celo odmikali, da bi povečali razdaljo med nami in njim (no, vsaj na začetku smo to celo poskušali, ampak konec koncev je za nami vedno stena, ki nas zaustavi, on pa je vedno stopil korak naprej, da nam je bil bliže), dokler mu nismo preprosto razložili, da pri nas ni v navadi, da neznancem stojiš tako zelo blizu. Da se v takih okoliščinah ljudje počutijo nekoliko ogrožene ali pa vsaj izgleda smešno. Zato smo mu pokazali, kako velik naj bi bil naš osebni prostor (prav toliko kot pri delu s konji), in da ko srečaš nekoga, ki ga ne poznaš, enostavno stojiš od njega v skupni oddaljenosti svojega in njegovega osebnega prostora, ne pa, da se tvoj in njegov osebni prostor kar takoj prekrijeta. In tako smo mu dopovedali brez biča in brez kakršne koli grožnje ali potiskanja stran od nas. In to je mirno sprejel, saj nas navsezadnje ni hotel užaliti, ampak le poklepetati z nami.Metoda
Ker vaš osebni prostor meri v dolžino toliko, kolikor lahko iztegnete roki, lahko konju vsa tri sporočila predate tako, da enostavno zamahnete z rokama okrog sebe. Tako mu sporočite, da ni dovoljeno stopiti bližje (ko se boste zavrteli bodo roke gotovo zadele ob njegovo telo, če se nahaja v vašem osebnem prostoru). Sporočite mu, kje naj ne bi bil in kje je lahko (zunaj vašega osebenga prostora, lahko ga celo nagradite, ko stopi izven tega prostora!).

Nekateri mlahavo opletajo z rokama okrog sebe ali naprej in nazaj. To ni le neprijetno temveč tudi težko razumljivo, saj še vedno ni jasno, kje je osebni prostor, če roki vsakokrat kažeta na različni razdalji. Težko je to razložiti prek računalnika (če bi stala poleg vas, bi mi razlaga vzela le sekundo časa!), a se bom vseeno potrudila in vam razlago podala korak za korakom.

1. Stojte zravnano:
Veliko ljudi predaja dvoumna sporočila že samo z nevzravnano držo. Poskusite naslednje: sklonite se naprej in v tem položaju poskušajte zavrteti roki okrog sebe: nakazali boste le majhen prostor v višini vašega popka in nobenega prostora, na primer, pred obrazom ali za vašim hrbtom, ker vaše roke do tam enostavno ne bodo segle.

2. Iztegnite roke v vodoraven položaj v višini ramen (če bi se gledali iz ptičje perspektive bi vaše iztegnjene roke izgledale kot ravna črta).

3. Zdaj spustite roke v višino popka, še vedno naj bodo iztegnjene kot prej.

4. Zdaj roki počasi zavrtite v smeri urinega kazalca: ko z levo roko rišemo polkrog naprej in v desno, z levo roko rišemo preostali del polkroga za nami. Skupaj z rokami zavrtite tudi ramena in ko z levo roko, še vedno naj bo iztegnjena v komolcu, ne morete več seči bolj v desno, se zavrtite v nasprotno smer proti urinemu kazalcu. Zdaj gre leva roka na levo, za vaš hrbet, desna roka pa pred vas. In ponovite znova v smeri urinega kazalca.

5. Znova počasi zavrtite roki v levo in desno. Vaša moč ni v hitrosti, temveč v trdnosti in odločnosti. Če boste med obračanjem stali vzravnano in odločno iztegnili roke v komolcih, bo konj, ki stoji na poti, občutil vašo roko kot trd predmet. Več moči boste imeli, če boste krožili počasi, ker lahko tako roko bolje iztegnete. To lahko poizkusite na ta način, da zakrožite samo z eno roko (ne pozabite, da mora biti iztegnjena v komolcu) in ji z drugo prekrižate pot; ali občutite, koliko moči je v tako iztegnjeni roki? Ponovite še z drugo roko, le da tokrat roke ne iztegnete, ampak naj mlahavo visi sem ter tja. Ko taka roka zadene ob katerikoli predmet, se le ovije okrog njega. In to je točno to, česar si ne želimo. Zato roko znova zravnajte in zavrtite, da odkrijete, kakšno moč lahko razvijete pri različni hitrosti vrtenja. Če vam je težko premikati samo eno rook, si na pot krožeče roke postavite rob mize ali vrata. Pazite le, da se ne poškodujete.

Ko ste našli hitrost, pri kateri centrifugalna sila omogoča, da je vaša roka nekoliko dvignjena, vztrajajte dokler se konj ne umakne – pohvalite ga.

Pozitivna stran vzravnane drže, stegnjenih rok in sproščenega krožnega gibanja ni le večja moč. Tako namreč konj razločno, vidi kaj počnete: mlahavi roki, ki le pleše levo in desno, je veliko težje slediti. Vi pa želite umirjeno in jasno sporočiti: To Je Moj Prostor. Počasen, premišljen in natančen gib pokaže vse in omogoči konju, da se sam izogne vnovičnemu udarcu roke ob njegovo telo.

V bistvu nisem še nikdar videla, da bi konj pri tem postal napadalen, zdolgočasen ali prestrašen. Poskušajo štiri ali pet krat, da bi videli, če mislite resno in če ne morejo več na stare tirnice. Potem vidijo, da vaše obanšanje ni dolgočasno, brezveze in napadalno, ampak da jim le želite sporočiti, da je to samo vaš prostor. Še več, zaradi vaše vzravnane drže in odločnosti mu dajate možnost, da to resno premisli in se ne zaleti znova v vas – brez porivanja in prisile.


Mimogrede: z mirnejšim in prijaznejšim konjem lahko pri definiranju vašega osebenga prostora roke spustite nekoliko nižje, z večjim, bolj živahnim in manj prijaznim pa jih lahko celo dvignete v višino vaših ramen in si tako odmerite nekoliko večji prostor. Pomembno je, da pri tem niste agresivni. Ne usmerjajte vaših čustev ali misli proti konju. Nikakor ne smete razmišljati “Pojdi stran!”, “Tu ni tvoj prostor!”, temveč “Želim si iztegniti roke in mirno a odločno zakrožiti”. To lahko storite kadarkoli, saj gre vendar za vaš osebni prostor. Gre le za to, da vas včasih na to opozori vaš konj s tem, ko se preveč približa. Samo pomislite “Dobra zamisel, zdaj bi res morala zarisati prostor!”. Sploh pa to dobro dene tudi vašemu telesu.

Doslednost

Nekateri mislijo, da če s konjem nisi vedno dosleden, ne bo razumel, kaj želiš od njega in bo postal popolnoma nevodljiv. To bi pomenilo, da bi morali od konja vedno zahtevati, da ne vstopa v vaš osebni prostor. Kar bi bilo v bistvu nekoliko žalostno.

Blacky in Sjors seveda lahko lahko vstopata v moj osebni prostor in stojita poleg mene ali mi nakažeta, kje naj ju popraskam. Toda včasih, ko mi to ni všeč, jima to pokažem brez vznemirjanja, jeze in na način, da natančno vem, kaj hočem od njiju.

Zato ne, nisem dosledna (ker v nasprotnem primeru ne bi nikdar dovolila, da se mi kadarkoli sama približata, to bi storila le na moj ukaz), toda, ko si želim, da ne rineta vame, storim to popolnoma mirno in oba to tudi sprejmeta, saj se želita še naprej igrati z mano. Če ne, bi se lahko prostovoljno umaknila, saj delamo brez prisile. Nisem diktator in konji ne moji podložniki, ki bi jim bilo dovoljeno delati samo tisto, kar jaz želim. S ponijema se dobro razumem, ker naša komunikacja ni osnovana na nasilju, premoči. Zato sta mi pripravljena prisluhniti.

(http://www.artofnaturaldressage.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=441, datum dostopa 2. november 2010)


ciarodeica

Število prispevkov : 114
Join date : 18/07/2008
Age : 33
Kraj : nova gorica

Poglej uporabnikov profil

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu